Nieuw Arbobesluit gaat second opinion bij andere bedrijfsarts regelen

Werknemers krijgen door de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet, die op 24 januari door de Eerste Kamer kwam, het recht om een second opinion aan te vragen na een oordeel van hun bedrijfsarts. De FNV en de vereniging van bedrijfsartsen NVAB denken verschillend over de manier waarop dat moet worden geregeld.

De FNV heeft in de aanloop naar de behandeling van de nieuwe wet gepleit voor onafhankelijke bedrijfsartsen. Dat heeft de vakbond verloren, al stelt de nieuwe wet wel voorwaarden aan de contracten die bedrijven met artsen of arbodiensten afsluiten. Dit om zeker te stellen dat bedrijfsartsen zich niet alleen voor verzuimbegeleiding laten betalen, maar ook voor preventie. De nieuwe wet is op 13 september aangenomen door de Tweede Kamer, alleen de VVD-fractie stemde tegen. De Eerste Kamer nam de wet op 24 januari aan, als hamerstuk.

"Geen netwerk"
Tot 9 januari heeft een internetconsultatie plaatsgevonden over aanpassing van het Arbeidsomstandighedenbesluit, dat de uitvoering van de Arbowet op praktische punten regelt. De nieuwe wet geeft werknemers het recht om een second opinion in te winnen als ze zich niet zonder meer willen neerleggen bij het oordeel van hun bedrijfsarts. De FNV wil dat het zo geregeld wordt dat werknemers zelf mogen kiezen welke arts ze daarvoor benaderen. Ze wil niet dat werknemers het gevoel krijgen dat dit afhangt van een 'old boys network' van bedrijfsartsen.

'Pool' van specialisten
De vereniging van bedrijfsartsen NVAB heeft ook aan die consultatie meegedaan. Ze vindt dat een werknemer "in beginsel" zelf moet kunnen kiezen. Maar de vereniging hecht erg aan het principe dat bedrijfsartsen een medisch specialisme uitoefenen, en wil de kring van artsen waaruit gekozen mag worden niet te groot maken. Ze bepleit de vorming van een pool van bedrijfsartsen die zich toeleggen op het geven van second opinions. Werknemers zouden dan uit die pool moeten kunnen kiezen. Daarbij kan een lijst worden opgesteld met namen van bedrijfsartsen met specifieke vakinhoudelijke of sectorkennis. De NVAB en de vereniging van arbodiensten OVAL zijn bereid om bij het vormen van zo'n pool het voortouw te nemen, staat in de reactie.

Verder benadrukt de NVAB dat de eerste arts de verwijzing moet doen. Die is ook verantwoordelijk voor een goede overdracht van gegevens. De NVAB wil niet dat de werknemer zelf beslist of het advies van de tweede arts ter beschikking wordt gesteld aan de eerste. Er zijn gevallen waarin dat nodig is, vindt ze.

Lees ook de andere berichten in het dossier Arbowet.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.