Nederlandse brandweer gebruikt zeer giftig blusschuim

De Nederlandse brandweer gebruikt blusschuim dat de giftige stof C8 bevat. Dat brengt risico's met zich mee voor brandweerlieden en het milieu, zeggen experts dinsdag. Er wordt internationaal naar een alternatief gezocht.

Uit onderzoek van het AD blijkt dat de meeste brandweerkorpsen in Nederland zogeheten 'fluorhoudend' blusschuim gebruiken. Dat schuim bevat onder meer de giftige stof PFOA, die ook bekend is onder de naam C8. Dat is de stof waar het gifschandaal rond chemiebedrijf Dupont in Dordrecht om draait.

"Fluorhoudend blusschuim is schadelijk voor het milieu", zegt Erwin de Bruin, programmamanager van het Landelijk Expertisecentrum BrandweerBRZO aan de krant. Volgens het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) wordt de stof nauwelijks afgebroken in het milieu, heeft C8 mogelijk kankerverwekkende eigenschappen en kan de stof problemen bij de voortplanting veroorzaken. Het gebruik van C8 wordt binnenkort verboden in de Europese Unie.

Beperkt gebruik
Marcel Verspeek van Brandweer Nederland bevestigt dat het schuim "in beperkte mate" wordt gebruikt, omdat het "bij bepaalde soorten brand het enige blusmiddel is", voornamelijk bij industriële branden. "Van ons mag worden verwacht dat wij ook complexe branden blussen."
Volgens Verspeek wordt zowel op nationaal als internationaal gebied gezocht naar passende alternatieven voor het blusschuim.
De RIVM zegt dat de risico's voor brandweermedewerkers moeilijk zijn in te schatten. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam denkt daar anders over. "Natuurlijk is het slecht voor de brandweermensen zelf", zegt hij. "Als ze het gebruiken, moeten ze beschermende kleding dragen. Ze zouden ook het bloed moeten onderzoeken van deze mensen. Ik weet niet of dat nu al gebeurt, maar dat lijkt mij heel verstandig."

Gevaarlijke stoffen
Lector Brandweerkunde van de Brandweeracademie Ricardo Weewer acht de risico's voor brandweerlieden beperkt. Zij dragen altijd beschermende kleding, "omdat bij élke brand gevaarlijke stoffen vrijkomen", aldus Weewer.

Bron: NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.