Naleving kernverplichtingen arbeidsgerelateerde zorg ISZW

Staatssecretaris Van Ark informeert de Tweede Kamer over een tweetal recente rapporten op het terrein van arbeidsomstandigheden. Het betreft de nieuwe monitor Arbo in bedrijf 2018 en het kwalitatieve onderzoek De nieuwe Arbowet: stand van zaken van de implementatie en uitvoering.

"De onderzoeken laten zien dat de naleving van de arbozorgverplichtingen verbetert, maar nog niet op voldoende niveau is. Vervolgens geef ik aan welke activiteiten de Inspectie SZW de komende periode uitvoert om deze naleving te verbeteren.

Meest in het oog springende constateringen
• Over het algemeen heeft de naleving van de Arbowet en -regelgeving zich positief ontwikkeld. De nalevingsindicator voor de beleidsdirectie Gezond en Veilig Werken van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die in één cijfer een beeld geeft van de naleving van bedrijven op de werkvloer, laat sinds 2010 een licht stijgende lijn laat zien.
• In 2018 hebben significant meer bedrijven zowel een RI&E als een contract met een arbodienstverlener, BHV en een preventiemedewerker. Waar in 2016 27% van de bedrijven aan deze vier belangrijke kernbepalingen voldeed, is dit in 2018 33% van de bedrijven. Nog altijd slechts een derde van alle Nederlandse bedrijven.
• Het aandeel bedrijven met een RI&E is voor het eerst sinds 2012 significant toegenomen. Waar in 2016 45% van de bedrijven voldeed aan deze verplichting, voldoet in 2018 49% van de bedrijven hieraan. Een kanttekening daarbij is dat inspecteurs beoordelen dat niet 49% maar 30% van de bedrijven een RI&E heeft waarin ook daadwerkelijk alle belangrijke risico’s zijn geïnventariseerd.
• Als het gaat om de verplichtingen om een preventiemedewerker te hebben, doen bedrijven het ook beter dan in voorgaande jaren. Het aandeel bedrijven mét preventiemedewerker is significant gestegen van 43% in 2014 naar 54% in 2018.
• Voor ruim de helft van de bedrijven is inmiddels een arbocatalogus van toepassing. Het gebruik van oplossingen uit de arbocatalogus neemt langzaam toe. Tussen 2016 en 2018 is het gebruik toegenomen van 16% naar 20% van de bedrijven.
• Van de in 2018 gemeten arbeidsrisico’s beheersen bedrijven het risico repeterende bewegingen het vaakst niet goed. Twee op de vijf bedrijven neemt geen adequate maatregelen voor dit risico (40%). Als het gaat om het risico werken op hoogte hebben bedrijven het beter voor elkaar. Een op de vijf bedrijven neemt geen adequate maatregelen voor dit risico (22%).
• In de bouwnijverheid en de landbouw spelen relatief veel van de in 2018 gemeten arbeidsrisico’s. Werken op hoogte, geluid en trillingen komen het vaakst voor in de bouwnijverheid, terwijl kracht zetten, repeterende bewegingen en ongunstige of statische lichaamshouding het vaakst voorkomen in de landbouw.
• Bedrijven zijn, tot slot, in 2018 beter bekend met regelgeving rondom zwangere werkneemsters en werkneemsters in de periode tot 6 maanden na de bevalling dan vier jaar geleden. De bekendheid met de regelgeving is significant gestegen van 39% in 2014 naar 58% in 2018.

Lees ook:
de complete monitor Arbo in bedrijf 2018,
het kwalitatieve onderzoek De nieuwe Arbowet: stand van zaken van de implementatie en uitvoering
en de Kamerbrief naleving kernverplichtingen arbeidsgerelateerde zorg Inspectie SZW

Bron: Rijksoverheid
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.