Meer zzp'ers met arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Begin 2023 had 65 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel een financiële voorziening tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. In 2021 was dat nog  63 procent en in 2019 was dat 59 procent. Steeds meer zelfstandig ondernemers dekten zich tegen dit financiële risico in door te sparen en/of te beleggen. Dit blijkt uit cijfers van de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en het CBS.

In de ZEA is aan 6,8 duizend zelfstandig ondernemers gevraagd of zij iets hebben geregeld voor als zij eventueel arbeidsongeschikt zouden raken. Anders dan werknemers zijn zij (nog?) niet verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. In 2023 gaf 37 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel aan zo nodig terug te kunnen vallen op spaargeld of beleggingen. Dit is de meest genoemde, en sinds de meting vanaf 2019 de sterkst toegenomen getroffen voorziening. Ook sluiten steeds meer ondernemers zich aan bij een schenkkring, zoals een broodfonds. Het aandeel dat zich via een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AO-verzekering) tegen dit risico zegt in te dekken is sinds 2019 vrijwel gelijk gebleven.

De cijfers geven, niet erg verrassend, aan dat de voorzieningen in grote mate afhankelijk zijn van de financiële situatie van het bedrijf. 30% van de agrariërs geeft bijvoorbeeld aan dat de waarde van hun bedrijf het risico op arbeidsongeschiktheid dekt. En bedrijven die zichzelf als 'financieel stabiel' bestempelen hebben vaker een voorziening - via verzekering of een spaarpot - dan bedrijven die dit soort reserves niet kunnen opbouwen.
De kosten worden dan ook verreweg het meest genoemd als oorzaak om geen verzekering af te sluiten voor arbeidsongeschiktheid.

Lees ook 'ZEA 2023 Resultaten in vogelvlucht

Bron: CBS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.