Meer dan 2.000 slachtoffers arbeidsongeval

In 2022 waren er 2.357 slachtoffers betrokken bij een meldingsplichtig arbeidsongeval, waarbij voor 40 slachtoffers het ongeval een dodelijke afloop had. Dat staat in de jaarlijkse Monitor arbeidsongevallen, waarbij de Nederlandse Arbeidsinspectie zich baseert op afgeronde ongevalsonderzoeken.

De meeste arbeidsongevallen doen zich voor bij waterbedrijven en afvalbeheerders. Ook de bouwsector, landbouw, bosbouw en visserij en de industrie scoren hoog. De belangrijkste ongevalstypen zijn al een aantal jaren hetzelfde, namelijk vallen en in contact komen met een arbeidsmiddel, zoals een machine. Ook vinden er veel ongelukken met een voertuig plaats.

Speciale aandacht

Het rapport gaat verder in op onderzoek naar ongevallen met stagiairs en studenten en ongevallen met gevaarlijke stoffen. Er waren signalen dat de kans op een arbeidsongeval bij stagiairs en studenten groter is, maar uit onderzoek blijkt dat niet het geval.
Verder heeft de Arbeidsinspectie de ongevallen met gevaarlijke stoffen in kaart gebracht. Het gaat dan om stoffen die bij contact direct letsel kunnen veroorzaken. 35 procent van de ongevallen met gevaarlijke stoffen vindt plaats in de industrie, maar ook de handel scoort hoog met 16 procent. Slachtoffers krijgen in meer dan de helft van de gevallen te maken met brandwonden of bevriezingen. Het gaat dan vaak om letsel dat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, hete koffie, frituurvet, vloeibaar metaal of vloeistoffen die vrijkomen bij grote industriële processen.

Stijging

In 2022 startte de Arbeidsinspectie 2.418 ongevalsonderzoeken en werden er 2.295 ongevalsonderzoeken afgerond. Daarbij waren 2.357 slachtoffers betrokken, waarvan het ongeval bij 40  slachtoffers een dodelijke afloop had. Het gaat om 27 slachtoffers per 100.000 banen.
De meeste ongevallen per 100.000 banen vonden plaats in de sectoren waterbedrijven en afvalbeheer; bouw; landbouw, bosbouw en visserij en in de industrie. In alle sectoren nam het aantal  ongevallen per 100.000 banen toe. In 2021 zagen we over bijna de gehele linie een afname, maar die heeft zich helaas niet doorgezet. Bij ruim de helft van de arbeidsongevallen die de  arbeidsinspectie onderzocht, brak het slachtoffer een bot. Zestien procent leidde tot een amputatie. Een derde van de arbeidsongevallen leidde tot blijvend letsel en ruim de helft tot niet-blijvend letsel. In twee procent van de onderzochte situaties overleed een slachtoffer.

Intern ongevalsonderzoek

De werkwijze van de arbeidsinspectie is gewijzigd (de gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek - GAO). Hierbij doet de werkgever zelf ongevalsonderzoek waarna hij zelf een rapportage en een verbeterplan opstelt. Pas als deze rapportage of het verbeterplan worden afgekeurd, volgt alsnog een volledig ongevalsonderzoek door de Arbeidsinspectie. Het doel van de inzet van verbeterplannen bij arbeidsongevallen is om de bewustwording van risico’s in een bedrijf te vergroten en passende maatregelen te nemen om de veiligheids- en gezondheidsrisico’s te verkleinen.
Handhaving vindt plaats als uit het ongevalsonderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat de werkgever in overtreding is geweest. In 2022 is er in 40 procent van alle afgeronde ongevalsonderzoeken minimaal één overtreding geconstateerd. Het aantal zaken met geconstateerde overtredingen is lager dan in 2021, toen in 47 procent van de zaken een overtreding werd  geconstateerd. In 29 procent van de afgeronde ongevalsonderzoeken stelde de Arbeidsinspectie één of meerdere boeterapporten op.

Opvallend

In de tabellen van de Monitor Arbeidsongevallen 2022 vallen een paar cijfers op:
Allereerst natuurlijk de algemene stijging ten opzichte van 2021. Maar dat is wellicht nog te verklaren door de nasleep van corona. Tijdens corona (2020 en 2021) lijken zzp'ers vaker ongevallen te hebben gehad dan in 2022. Zij werkten wellicht door, waar veel werknemers dat niet konden.
Meest opvallend: in 2022 is het aantal ongevallen in de categorie 'arbeidsverband overig/onbekend' gestegen van 43 naar 646. Deze stijging is uit de rest van de tabellen niet te verklaren. (Maar dat geldt ook voor de titel van het document als je de pdf 'Monitor Arbeidsongevallen 2022' opent: Periodieke rapportage kinderopvang­­beleid 2015-2022).

Bron: NL Arbeidsinspectie
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.