KvK: schrikbarend veel zzp'ers gedupeerd door DBA

Volgens de Kamer van Koophandel loopt een op de vijf zzp'ers opdrachten mis doordat opdrachtgevers bang zijn voor de Wet Deregulering Arbeidsrelatie (DBA), ook al is die tijdelijk in de ijskast gezet. En dat terwijl de Belastingdienst slechts zeven opdrachtgevers in het vizier heeft die mogelijk schijnzelfstandigen in dienst hebben. Want dat meldde staatssecretaris Wiebes (Financien) begin februari aan de Eerste Kamer.

Hoeveel veiligheidskundigen een eenmansbedrijf hebben, is niet exact bekend. Een eerder bericht over dit onderwerp op DeVeiligheidskundige.nl trok wel opvallend veel lezers. Het zou interessant zijn om te weten in hoeverre ook zij hinder ondervinden van de aanhoudende onzekerheid rond de fiscale behandeling van zelfstandige dienstverleners.

Vroeger vonden zzp'ers - of eigenlijk hun opdrachtgevers - houvast in de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR), die de Belastingdienst op verzoek afgaf. Om die te krijgen moest je aan enkele simpele criteria voldoen, zoals werken voor een minimumaantal opdrachtgevers en een aantoonbare mate van zelfstandigheid en ondernemerschap. Onder druk van de vakbeweging, die als de dood is voor de sterke groei van het aantal werknemers die zich als zelfstandige inschrijven, is de VAR vervangen door de Wet DBA. Die heeft inmiddels geleid tot honderden gedetailleerde 'modelcontracten' voor allerlei sectoren en beroepen. Maar houvast bieden zulke modelcontracten - die overigens niet verplicht zijn - in geen enkel opzicht. Zelfs niet als de Belastingdienst zulke modelcontracten zelf hielp opstellen. Daardoor moeten opdrachtgevers vrezen dat een door hen ingehuurde zzp'er achteraf alsnog kan worden aangemerkt als een 'schijnzelfstandige'.  

De DBA is aangenomen door de Tweede Kamer maar heeft in korte tijd een indrukwekkend aantal protesten opgeleverd. Onder druk van geschrokken parlementariërs heeft Wiebes beloofd de uitvoering van de wet uit te stellen tot 2018. In de tussentijd zou hij alleen handhavend optreden tegen opdrachtgevers die evident, en met kwade bedoelingen, gebruikmaken van schijnconstructies. Dat zijn er dus - "mogelijk" - zeven, volgens zijn eigen opgave aan de Eerste Kamer. Dat neemt niet weg dat veel opdrachtgevers voor de zekerheid voorlopig geen zzp'ers inhuren, of alleen via payrollers. Die geluiden waren er al en worden nu bevestigd door de Kamer van Koophandel. Die noemt het aantal zzp'ers dat door de DBA gedupeerd wordt, "schrikbarend hoog". En draagt daarmee nieuwe munitie aan voor een apart rondje onderhandelen bij de vorming van een volgend kabinet. Het aantal zzp'ers onder de kiezers is er inmiddels groot genoeg voor.

Oproep: hebt u als veiligheidskundige ervaring met gevolgen van de DBA? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.