Koudewijzer geeft overzicht van de gevoelstemperatuur

Het is winters weer deze week, met in het hele land sneeuwval. Maar hoe koud is het eigenlijk? De door TNO ontwikkelde koudewijzer toont wat in de volksmond de gevoelstemperatuur wordt genoemd op de kaart van Europa. De gevoelstemperatuur is ook bekend als de windchill index of JAG/TI.

Alhoewel de 'gevoelstemperatuur' veelal overeenkomt met hoe mensen de temperatuur ervaren is het eigenlijk bedoeld om het risico op koudeletsel of bevriezing in te schatten als gevolg van weer en wind. Als de gevoelstemperatuur onder -15 graden is geeft het KNMI een waarschuwing.

De informatie van de Koudewijzer is relevant voor mensen die langdurig buiten werken of verblijven, zoals postbezorgers, politie, of soldaten, maar ook voor daklozen en de instanties die daar over gaan. Het gegeven risico is geldend voor een wandelende, gezonde persoon van gemiddelde lichaamsgrootte, en het risico kan dus groter of kleiner zijn afhankelijk van individuele factoren.

Arbowet en werken bij lage temperaturen
Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed presteren en bovendien ziek worden. Het gaat hierbij niet alleen om mensen die in de buitenlucht werken, maar ook om werknemers in onverwarmde loodsen of koelcellen. Werkgevers moeten maatregelen treffen om gezondheidsschade als gevolg van kou te voorkomen.

Bron: Arboportaal
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.