Is de Ziekte van Dupuytren een beroepsziekte?

In het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde verscheen een artikel over de Ziekte van Dupuytren en de invloed van werk op het ontstaan ervan.

De ziekte van Dupuytren (M. Dupuytren) is een veelvoorkomende chronische progressieve ziekte. Het begint doorgaans met kleine noduli (knobbels/verdikkingen) onder de huid van de handpalm of vingers. Deze zijn meestal pijnloos, maar kunnen gevoelig zijn om aan te raken. De noduli ontwikkelen zich tot strengen, die zich samentrekken en leiden tot kromstand van de vinger of contracturen (samentrekkingen van spieren in een zogenaamde 'dwangstand').

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ziektebeeld zijn alcoholisme, roken, epilepsie en diabetes mellitus. Daarnaast is er een genetische component bij Dupuytren en wordt gedacht dat mechanische stress (te veel druk/wrijving op de huid), een lokale immuunreactie of trauma in de hand kan leiden tot microvasculaire ischemie (een functiestoornis van de kleine bloedvaatjes). Hierdoor komen zuurstofradicalen vrij en bewerkstelligt dit de differentiatie van de cellen die betrokken zijn bij M. Dupuytren. Zo kan de ziekte ontstaan of verergeren. Dit zou de associatie van trillingen en zwaar handwerk met M. Dupuytren kunnen verklaren.

De cijfers

Sinds 2018 zijn 16 gevallen van Dupuytren als beroepsziekte gemeld: 3 vrouwen en 13 mannen waarvan 12 ouder dan 50 jaar. Ze werkten in de volgende sectoren: industrie, bouwnijverheid, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. En in praktische beroepen zoals metaalarbeiders (automonteurs) en bouwvakkers (timmerman, stukadoor).

Het artikel beschrijft een casus waarbij de relatie met het werk van de patiënt is onderzocht en wordt beschreven. De officiële definitie van een beroepsziekte is een 'klinisch waarneembare ziekte of aandoening als gevolg van een belasting die in overwegende mate in arbeid of arbeidsomstandigheden heeft plaatsgevonden'. In de beschreven casus wordt het verband toegelicht.

Bron: TBV-online
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.