Intensieve samenwerking via de Bouwagenda

“Met de Bouwagenda slaat de bouw- en infrasector een nieuwe weg in naar de toekomst. Veel duurzame woningbouw, renovatie van versleten bruggen, frisse scholen, slimmere snelwegen, noem maar op. Er moet ongelooflijk veel gebeuren in Nederland en dat gaan we nu echt innovatief samen aanpakken. Met alle ketenpartners, van overheidsopdrachtgevers tot en met leveranciers. Fantastisch ook dat Bernard Wientjes het fundament daarvoor gaat leggen in de komende maanden”, aldus een opgetogen Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

De bouwsector versterken en oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen zoals het verduurzamen van woningen en effectiever gebruik van grondstoffen. Dit beogen ministers Kamp (Economische Zaken), Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Blok (Wonen en Rijksdienst), het bedrijfsleven, kennisinstellingen, gemeenten en provincies met de vandaag aangekondigde Bouwagenda. Onder leiding van Bernard Wientjes gaan partijen nauwer samenwerken om deze sector succesvol te houden.

De neuzen staan dezelfde kant op bij dit kabinetsinitiatief, aldus Verhagen: “Alle schakels in de bouwketen gaan via de Bouwagenda intensief samenwerken aan innovatie en modernisering: rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, bouwbedrijven, woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten, ingenieurs, toeleverende industrie, kennisinstellingen en de financiële sector. Allereerst komt er snel – voor de verkiezingen nog – een Uitvoeringsagenda, opgesteld door Wientjes en een team van experts.”

Grote uitdagingen
Het kabinet benadrukt hoe groot het economisch belang van de bouw voor Nederland is: “Na een aantal jaren van diepe crisis, is de productie en omzet in de sector weer aangetrokken. Het is nu zaak om de bouw succesvol te houden en toekomstbestendig te maken. Met de Bouwagenda werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samen aan zaken die voor alle Nederlanders van belang zijn: het aanleggen van toekomstbestendige infrastructuur, het vernieuwen en verduurzamen van huizen en bedrijfspanden en het integreren van ICT- en datatoepassingen in de bouw”, aldus minister Kamp.

De Taskforce Bouw stelt onder leiding van Bernard Wientjes de Bouwagenda op. De agenda voor 2017-2021 wordt komend voorjaar gepresenteerd. Eén van de uitdagingen is het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden gaan werken aan een honderd procent energieneutrale woningvoorraad in 2050, het verbeteren van het hernieuwbare grondstoffenverbruik met vijftig procent en het verder laten stijgen van de productiviteit in de sector. In de toekomst is een groei van één miljoen extra woningen voorzien. De uitdagingen worden gerealiseerd door binnen de bouwsector te innoveren en belemmeringen door bijvoorbeeld regelgeving waar mogelijk weg te nemen.

Bouwsector is sterkst groeiende Nederlandse bedrijfstak
Volgens de laatste cijfers van het CBS was de bouw in het derde kwartaal van 2016 de sterkst groeiende bedrijfstak van de Nederlandse economie. De toegevoegde waarde lag 9,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Met een jaarlijkse productie van zestig miljard euro is de bouw een van de grootste sectoren van de Nederlandse economie. In de sector zijn ruim een half miljoen mensen werkzaam. “Innovatie en ontwikkeling komen in andere sectoren vaak vanuit de markt. Maar in de bouw en infra hebben we op allerlei manieren te maken met een enorme verscheidenheid aan ketenpartners en allerlei overheden, vaak ook nog eens met diverse rollen en uiteenlopende belangen. Dat maakt innovatie een heel lastige zaak. Iedereen die betrokken is bij aanbestedingen kan daarover meepraten. Daarom moet je dit op een hoger niveau samen aanpakken.”

Naast elkaar
"Zo krijgen we focus, zo pakken we de uitvoering concreet aan, zo komt de hele bouwsector breed in beweging. Dit haakt aan bij de Marktvisie, bij duurzaamheidsprogramma’s en veel meer moois waarmee in de afgelopen jaren onderdelen zijn aangepakt. Daar hebben we van geleerd in de bouwsector, net als opdrachtgevers, onderzoekers, financiers en de wetgever. Nu met volle kracht vooruit. Hier wordt Nederland echt beter van!” aldus Maxime Verhagen.

Siertsema van UNETO-VNI: 'We zetten er samen de schouders onder: Rijk, provincies, waterschappen, bouwers, woningcorporaties, installateurs, architecten, ingenieurs, toeleverende industrie, kennisinstituten en de financiële sector doen allemaal mee. Het gaat om een grootschalige operatie: het verduurzamen van miljoenen woningen en gebouwen, het levensloopbestendig maken van de woningvoorraad voor onze ouderen, een grootschalige transformatie van commercieel en maatschappelijk vastgoed en oplossingen voor slimme mobiliteit.'
'De afgelopen jaren hebben we niet stilgezeten, er is al veel bereikt. Maar nu is tijd om op te schalen en nieuwe technologieën en concepten grootschalig toe te passen en daarvoor investeringsruimte te creëren. Met de Bouwagenda kunnen we écht aan de slag!'

Bouwpoort
Directeur-generaal Innovatie & Ondernemen dr. Bertholt Leeftink van het Ministerie van Economische Zaken zal op Bouwpoort de eerste opzet van een Nationale Bouwagenda delen. Deze innovatieagenda is een initiatief van drie ministeries (BZK, EZ en I&M) in samenwerking met het bedrijfsleven. Met de Nationale Bouwagenda wil de Nederlandse overheid innovatie in de bouw stimuleren.

Bronnen: Bouwend Nederland, Rijksoverheid, UNETO-VNI en NVTB

Lees ook de Kamerbrief over de bouwagenda
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.