In gesprek over gezond en veilig werken, nu en in de toekomst

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is vorige maand van start gegaan met de campagne 'Arbovisie 2040'. In dit traject gaat het ministerie in gesprek met zoveel mogelijk Nederlanders om input op te halen over de huidige en toekomstige vraagstukken op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Het streven is om met dit traject een beleidsagenda en een visie op de toekomst te ontwikkelen. In mei kwamen werknemers, werkgevers, zzp’ers, arbodeskundigen, vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en beroepsverenigingen voor het eerst samen om arbovraagstukken te bespreken.

Uitdagingen en ideeën voor de toekomst

De deelnemers gingen in op de sterke en zwakke punten van de huidige situatie op het gebied van arbeidsomstandigheden en de uitdagingen en ambities voor de toekomst. Ook bespraken ze een aantal concrete voorstellen en acties voor de toekomstige beleidsagenda. Hieronder een korte impressie met daarin een aantal belangrijke kernpunten die werden besproken tijdens de meibijeenkomsten:
Verbetering van het arbostelsel
Binnen het huidige arbostelsel worden verantwoordelijkheden volgens de deelnemers niet altijd als even duidelijk ervaren, of worden deze soms niet genomen. Als oplossing noemden de deelnemers:
  • meer regie leggen bij werknemers,
  • beleid ontwikkelen per doelgroep en
  • de preventiemedewerker voor kleine bedrijven organiseren via de branche.
Ook is het belangrijk om de rol van de medezeggenschapsraad bij arbobeleid te vergroten en meer voorlichting aan werknemers te geven.
Meer focus op preventie
Het accent ligt nu vooral op verzuimbegeleiding en minder op preventie. Mogelijke oplossingen zijn om incentives voor werkgevers in te stellen, de expertise van arbodeskundigen beter in te zetten en evidence-based tools aan te reiken.
Toegang voor iedereen
Volgens de deelnemers is het arbostelsel nog niet ingericht op de diffuse arbeidsmarkt, inclusief flexwerkers en zzp’ers. Het is belangrijk dat gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor iedereen geborgd kunnen worden, bijvoorbeeld via andere financieringsmiddelen, verzekeringen en netwerken van kerndeskundigen. Gelijke arbeidsomstandigheden en arbeidsgerelateerde zorg voor iedereen en aandacht voor arbo voor arbeidsmigranten werden ook genoemd.
Wet- en regelgeving op maat
De naleving van de wet- en regelgeving kan volgens de deelnemers nog ruim worden verbeterd, met name in het mkb. Er werd besproken dat het bijvoorbeeld belangrijk is om arboregels eenvoudiger en laagdrempeliger te maken voor het mkb, in te zetten op beloning van goed gedrag en de wet- en regelgeving meer op maat te maken (bijvoorbeeld naar bedrijfsomvang).

Meedoen

Wil je ook meedenken over gezond en veilig werken in de toekomst? Vul dan de vragenlijst in. Heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees het volledige verslag van de meibijeenkomsten
en/of
Op weg naar de Arbovisie 2014
Evaluatie arbobeleidsagenda 2012 enm Arbovisie 2040

Bron: Arboportaal
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.