ILT publiceert jaarverslag 2016

De inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben zich ook in 2016 hard ingezet voor veiligheid in het transport, een gezonde leefomgeving en betrouwbare woningcorporaties. Dit gebeurde onder meer door het controleren van bedrijven en objecten, het verlenen van vergunningen en het beoordelen en onderzoeken van incidenten. Bovenal stond het afgelopen jaar in het teken van de koersverandering van de inspectie, blijkt uit het jaarverslag 2016 dat zij vandaag publiceert.

Een van de pijlers van de koersverandering is het zichtbaar maken van haar meerwaarde. In het jaarverslag 2016 laat de ILT daarom vooral 'het verhaal achter de cijfers' zien door inspecteurs te laten vertellen waar zij dagelijks mee te maken hebben. Daaruit blijkt de hoeveelheid en de variatie van onderwerpen waarmee de ILT te maken heeft. Van treinwagons met gevaarlijke stoffen tot drones, elektronisch afval, scheepvaart, energielabels, legionella, taxi’s, explosiegevaarlijke stoffen. Eén inspecteur noemt het bizar welk illegaal vuurwerk hij soms in postpakketten aantreft, een ander vertelt over het leeghalen van computers bij het blootleggen van schijnconstructies bij transportbedrijven.

Kiezen
Een inspectie als de ILT moet kiezen waar zij haar schaarse mensen en middelen inzet, aldus inspecteur-generaal Jan van den Bos. "We kunnen niet alles doen. We moeten ons richten op de grootste risico’s en op grote publieke belangen. Over die resultaten willen wij open zijn. We moeten laten zien wat wij bereiken. Zo tonen we onze maatschappelijke betekenis."
De ILT gaat zich meer baseren op risico’s. Ook gaat zij haar relatie met organisaties en personen die onder toezicht staan verbeteren. De inspectie gaat haar rol als de ogen en oren van het ministerie steviger invullen. In het Meerjarenplan van de inspectie dat in september 2017 verschijnt, zal de inspectie meer inzicht geven in de invulling van haar verandertraject.

Sturing op capaciteit
De koerswijziging brengt veranderingen met zich mee voor de organisatie en het personeelsbeleid. Dat houdt onder meer een investering in vakmanschap in. En een brede sturing op menskracht. Van den Bos: "We willen onze capaciteit inzetten waar die het meeste effect sorteert. Aangezien risico’s kunnen veranderen, vereist dit een flexibele inzet van mensen."


Bron: ILT


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.