Heien in vuile grond: werknemers ziek

Bloed plassen, braken en diarree. Dat zijn de klachten waarmee heiwerkers die werkten aan de nieuwe parkeergarage in Kampen mee te maken kregen. De Arbeidsinspectie heeft het werk aan de parkeergarage bij de Buitenhaven stil laten leggen na berichten over ziek geworden werknemers van het heibedrijf.
   
„Helaas”, zucht secretaris Henk de Koning van de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken. ​Kampen is geen uitzondering als het gaat om het oplopen van gezondheidsklachten tijdens heiwerkzaamheden. „Dit komt te vaak voor. Wij willen deze maand nog in gesprek met opdrachtgevende gemeenten, als het nodig is ook met Kampen.”

Risico's
Het heibedrijf treft volgens De Koning geen schuld. Die moet vertrouwen op de plannen van de opdrachtgever. Funderingswerkers lopen volgens De Koning risico’s omdat ze simpelweg dieper graven. „De grond is wel gesaneerd, maar wij gaan daar nog onder. Dan komen stoffen vrij en zitten wij met de gebakken peren. Bij een vroegere gasfabriek weet je dat de bodem verontreinigd is.”

Wetgeving om deze incidenten te voorkomen bestaat. Gemeenten, vaak opdrachtgever, houden ze onvoldoende in het oog. „Omdat een gemeente vaak de kennis niet in huis heeft wordt het hele project overgelaten aan een aannemer. Die moet steeds vaker alles doen.” Alles? Nee, de verantwoordelijkheid blijft bij de gemeente liggen. „Die kan je niet overdragen.”

Gezondheidsklachten
Heibedrijf Van Dieren, dat in Kampen aan de slag ging, is laaiend. Bewijs dat de gezondheidsklachten te wijten zijn aan de vervuilde bouwput is er nog niet, maar Van Dieren twijfelt niet. Op dit moment ondergaan de werknemers een nier- en leveronderzoek of er sprake is van chronische schade

Arbeidsinspectie
De arbeidsinspectie liet de werkzaamheden bij de Buitenhaven stilleggen na berichten over de zieke werknemers. De nieuwe parkeergarage wordt gebouwd op het terrein van een oude gasfabriek.
Bij de gemeente en bij de hoofdaannemer zijn inmiddels stukken opgevraagd waarmee de Arbeidsinspectie aan de slag gaat. In ieder geval de komende drie weken ligt het werk aan de parkeergarage daarom stil, tenzij de Arbeidsinspectie eerder haar onderzoek heeft afgerond. Eerder ontkende de gemeente nog dat er sprake zou zijn tussen het heien in de vervuilde grond en de zieke werknemers.
Volgens de gemeente zorgt het stilleggen van de werkzaamheden niet voor meer vertraging. De werkzaamheden zouden toch al stil liggen, omdat gezocht wordt naar een andere manier om heipalen de grond in te krijgen. Met het slaan van de palen is gestopt, omdat de vrees was dat de maximale trillingswaarden overschreden zouden worden.

Bron: De Stentor


Home