Gezellig bij de centrale verwarming met Kerst?

Het stoken van hout is slecht voor de gezondheid. Of het in een vuurkorf, een open haard of een houtkachel is. De vijf GGD’s in Overijssel en Gelderland willen dat stokers dat beseffen.

„Als ergens een grote brand uitbreekt, vragen mensen: ‘Moeten ramen en deuren dicht? Loopt mijn gezondheid gevaar?’ Diezelfde mensen kruipen ’s zomers vrijwillig rond barbecue of vuurkorf”, zegt Robbert Verkooijen van GGD Noord en Oost Gelderland. „Veel mensen denken dat stoken van hout onschadelijk is omdat een natuurproduct verbrandt. Maar schone rook bestaat niet.”

Fijnstof
Volgens de GGD-arts is de schadelijkheid van houtstook te vergelijken met de negatieve effecten van fijnstof door verkeer. „Studies in het buitenland laten zien hoeveel mensen in het ziekenhuis belanden als er een grote bosbrand in de buurt is.”

Niet bij mist
De GGD’s vinden dat mensen beter moeten nadenken voor ze hun vuurtje aansteken. Er is veel te doen om de overlast te beperken. Verkooijen: „Goed gedroogd hout stoken scheelt een hoop. De schoorsteen moet hoog genoeg zijn. Is de kachel te groot voor de kamer, dan wordt het vuur vaak gesmoord. Bij een onvolledige verbranding komen de meeste schadelijke stoffen vrij. Stook niet bij mist of als het windstil is.”

Let op
De GGD is niet tegen stoken. „We gunnen iedereen zijn plezier”, benadrukt Chris Zwerver van GGD Gelderland-Midden. „Maar we willen dat mensen zich bewust zijn van wat ze doen. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van alle stokers bereid is iets te doen om de overlast te beperken. Dat cijfer is hoopgevend.”

Klachten
Volgens Zwerver is hout stoken behalve een gezondheidsprobleem ook een sociaal probleem. „De één vindt dat hij het recht heeft een vuurtje te stoken. De ander heeft het recht beschermd te worden tegen gevaarlijke stoffen. Soms komen buren er samen niet uit en verhardt de discussie zo dat er niet meer over te praten is.” Zwerver en Verkooijen zien in hun regio’s zo’n vijftien klachten over hout stoken per jaar; vermoedelijk het topje van de ijsberg. Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de mensen ernstige hinder van houtrook ondervindt en 50 procent in lichte mate.

Bron: De Gelderlander

Lees ook: Houtkachels stoten bijna net zoveel fijnstof uit als al het wegverkeer in Nederland
Home