FNV: ‘Bedrijfsarts bij second opinion zelf kiezen’

Een werknemer die het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts van de werkgever, moet voor een second opinion terecht kunnen bij een onafhankelijke bedrijfsarts naar keuze. Dat brengt vakbond FNV naar voren in de internetconsultatie van minister Asscher.

In de gewone zorg mag de patiënt ook zelf een arts uitzoeken voor een second opinion. Voor de zieke werknemer moet dat ook het uitgangspunt zijn, zegt de FNV.

‘Als uit eerdere ervaring is gebleken dat het bedrijf en de bedrijfsarts niet te vertrouwen zijn. Of als er twijfel bestaat over het advies van de bedrijfsarts. Dan moeten mensen terecht kunnen bij een andere, onafhankelijke bedrijfsarts’ zegt Van der Veer.

Het is een weeffout in het huidige systeem, dat individuele verzuimbegeleiding wordt verricht door een bedrijfsarts die betaald wordt door de werkgever.

‘Als werknemers te maken krijgen met een arts die alleen bezig is met zo min mogelijke kosten voor de werkgever, dan is zo’n onafhankelijke bedrijfsarts erg belangrijk’ zegt Coen van der Veer, dagelijks bestuurder van de FNV.

De FNV uit haar kritiek in de internetconsultatie over een nieuw arbeidsomstandighedenbesluit. Dat geeft bij de second opinion meer invloed aan de werkgever en zijn bedrijfsarts dan aan de werknemer zelf. De FNV vindt dat onaanvaardbaar.

Het vertrouwen in bedrijfsartsen wordt er hiermee niet groter op, vindt de FNV. Door de werkgever betaald en aangestuurd, worden ze vaak gezien als verlengstuk van de baas.

‘Als die baas nu ook bepaalt wie de second opinion doet, is dat niet bepaald bevorderlijk. De werknemer krijgt de indruk dat zo’n opinion wordt uitgevoerd in het ‘old boys network’ van bedrijfsartsen die elkaar wel weten te vinden. Je krijgt pas echt een second opinion als de werknemer zelf kan kiezen’ aldus Coen van der Veer.

Bedrijfsartsen zijn deskundig op het gebied van arbeid en gezondheid. Ze beoordelen bijvoorbeeld of je te ziek bent om te werken. De informatie die je met de bedrijfsarts deelt is vertrouwelijk.

In de internetconsultatie kan iedereen reageren die zich aangesproken voelt.

Bron: persbericht FNV
Home