FME en Metaalunie bezorgd over sterke verlaging grenswaarde Chroom VI

Minister Asscher heeft op 2 november de nieuwe grenswaarde van Chroom VI gepubliceerd in de Staatscourant. Op 1 maart 2017 wordt de nieuwe grenswaarde van 1 microgram / m3 lucht van kracht. Nederland en Frankrijk hebben hiermee de strengste grenswaarde van Europa. De huidige Europese grenswaarde ligt op 25 microgram per m3. In Nederland geldt nu nog een grenswaarde van 10 microgram / m3.

FME en Metaalunie zijn verrast en bezorgd over deze ontwikkeling. In de eerste plaats omdat het verschil tussen Nederland en andere Europese landen hiermee nog verder toeneemt. Er is juist afgesproken dat er Europese grenswaarden moeten komen. Minister Asscher zet een forse nationale kop op Europese regelgeving; de nieuwe grenswaarde van Nederland was al strenger dan die van de EU en dat verschil neemt niet af, maar toe. Nederland heeft op 13 oktober nog een intentieverklaring ondertekend met zeven andere Europese landen om gezamenlijk afspraken te maken voor een verlaging.

De tweede reden is de wijze waarop de verlaging van de grenswaarde tot stand is gekomen. De Gezondheidsraad heeft deze zomer een rapport gepubliceerd waarin de grenswaarde van 1 microgram / m3 wordt geadviseerd. Maar liefst drie onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken komen tot een andere conclusie. Met deze onderzoeken en ander commentaar is niets tot weinig gedaan.  Verzoeken van FME en Metaalunie om uitstel van het besluit,  zodat eerst een  goede inhoudelijke discussie kan worden gevoerd, zijn niet ingewilligd.

Goede wetenschappelijke onderbouwing
Beide branches zijn voor een verlaging van grenswaarden van gevaarlijke stoffen, maar stellen wel voorwaarden. Verlaging van grenswaarden moet gebaseerd zijn op een goede wetenschappelijke onderbouwing, voor de bedrijven technisch uitvoerbaar zijn en het moeten Europese grenswaarden zijn. Verschil in grenswaarden tussen landen leidt helaas tot verplaatsing van werkgelegenheid naar Europese landen met minder strenge grenswaarden of naar landen buiten Europa. Ook de handhaving door landen speelt een belangrijke rol. Als een land een strenge waarde heeft, maar handhaving vindt in de praktijk niet plaats dan is het netto effect voor de bescherming van werknemers verwaarloosbaar. FME en Metaalunie vinden daarom dat het niveau van bescherming en handhaving in heel Europa voor iedere gevaarlijke stof gelijkgeschakeld moet worden.

Bron: FME

Home