Expertisecentrum voor stoffengerelateerde beroepsziekten opgericht

Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is het Landelijk Expertise Centrum – Stoffengerelateerde Beroepsziekten (LEC-SB) geïnitieerd door het NCvB, PMA, NKAL, IRAS en RIVM. Dit nieuwe expertisecentrum gaat de kennis over stoffengerelateerde beroepsziekten bundelen en een algemene tegemoetkomingsregeling opstellen voor getroffenen. Het streven is per 1 juli 2022 operationeel te zijn. Daarnaast stelt het NCvB in opdracht van SZW een eerste lijst van ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten op.

Wat is het LEC-SB?

In het rapport van commissie Heerts is geadviseerd om de kennisinfrastructuur op het terrein van stoffengerelateerde beroepsziekten te verbeteren. Daarnaast is aanbevolen om vanuit de overheid een algemene tegemoetkomingsregeling te introduceren voor (ex-)werkenden die lijden aan een ernstige beroepsziekte doordat zij in hun werk zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Hiervoor is op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het LEC-SB geïnitieerd door het NCvB, PMA, NKAL, IRAS en RIVM met het streven per 1 juli 2022 operationeel te zijn.
Zoals is geadviseerd door de Commissie Heerts heeft het LEC-SB twee doelen.
Het eerste doel van het LEC-SB is de Nederlandse expertise over stoffengerelateerde beroepsziekten bij elkaar te brengen. Hierdoor kan kennis beter worden benut en kan er meer gedaan worden aan preventie en behandeling van stoffengerelateerde beroepsziekten.
Als tweede doel heeft het LEC-SB een belangrijke rol in de nieuwe tegemoetkomingsregeling voor (ex-)werkenden die lijden aan een ernstige beroepsziekte. De komende periode worden panels gevormd die zich bezig gaan houden met het beoordelen van de aanvragen voor de tegemoetkomingsregeling. Net als de reeds bestaande regelingen voor asbest- en OPS-slachtoffers zal de tegemoetkomingsregeling worden uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Instituut voor Asbestslachtoffers (IAS).

Stuurgroep

In de voorbereiding naar de oprichting is kwartiermaker Rob van Lint, ABDTOPConsult, gevraagd met de betrokken organisaties, via een stuurgroep, een plan van aanpak voor de organisatie te maken.
De stuurgroep die met het LEC-SB aan de slag gaat bestaat uit Dick Heederik (IRAS), Jos Rooijackers (NKAL), Frederieke Schaafsma (PMA), Henk van der Molen (NCvB), Erik Tielemans (RIVM), Rob van Lint (ABDTOPConsult, voorzitter) en Kasper Baarda (ABDTOPConsult, secretaris).
Onder deze stuurgroep functioneren de werkgroepen inhoud, organisatie, financiën en communicatie. In een brief op de website van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne licht Rob van Lint de vorderingen toe.

Lijst met stoffengerelateerde beroepsziekten

Het NCvB heeft als penvoerder namens de betrokken organisaties de opdracht gekregen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een eerste lijst van ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten op te stellen. Het NCvB stelt deze op aan de hand van drie stappen:
  1. Bronnenonderzoek
  2. Inventarisatie van lijsten met beroepsziekten veroorzaakt door schadelijke stoffen, met als uitgangspunt de International Labour Organisation (ILO)-lijst. Daarnaast zijn ook lijsten uit omringende EU landen gebruikt en de lijst van de Europese Commissie.
  3. Inventarisatie van stoffengerelateerde beroepsziekten
De lijsten geïdentificeerd in stap 1 worden gebruikt om een lijst stoffen gerelateerde beroepsziekten op te stellen.

Selectie en prioritering van de meest relevante stoffengerelateerde beroepsziekten

Op basis van de vorige twee stappen worden stoffengerelateerde beroepsziekten in Nederland geclassificeerd naar vóórkomen, mogelijkheid tot het vaststellen van een causale relatie, en de ernst op individueel en maatschappelijk niveau. Tevens worden beschikbare richtlijnen voor de beoordeling van stoffengerelateerde beroepsziekten geïnventariseerd.

De stuurgroep levert een eerste werkbare lijst ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten op, waarvoor een gefaseerde aanpak wordt gehanteerd. Zo wordt een werkwijze vastgesteld waarbij rekening wordt gehouden met verschillende factoren, zoals aantallen potentiële slachtoffers per ziekte, de uitvoeringscapaciteit, het ziekteverloop, de beschikbare capaciteit van panels en de invulling van het begrip ´voorshands aannemelijk´ (causale relatie met werk).

Bronnen: Beroepsziekten.nl en SER Arboplatform
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.