Een jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

De twee hoofdverdachten in de fipronilaffaire krijgen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden (met aftrek van de voorlopige hechtenis), omdat ze de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Dat heeft de rechtbank in Zwolle maandag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van twee jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Ze krijgen ook een voorwaardelijke boete van elk 25.000 euro opgelegd voor als ze opnieuw in de fout gaan. Volgens de rechtbank handelden de eigenaren van Chickfriend opzettelijk en aanvaardden ze de 'aanmerkelijke kans' dat ze met gevaarlijke biociden te maken hadden.

De fipronilzaak kwam in juli 2017 aan het licht. Toen trof de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) fipronil (een insecticide) in eieren van meerdere pluimveehouderijen aan. Uiteindelijk werd de stof in eieren van veel meer pluimveebedrijven gevonden. Miljoenen eieren moesten worden vernietigd en ruim honderd bedrijven gingen op slot.
De bron van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil was het schoonmaakbedrijf Chickfriend van de 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert. Vanaf 2016 bestreden ze bloedluis in stallen met het bestrijdingsmiddel Dega-16 van Patrick R., hun Belgische leverancier.

Schadevergoeding

Zo'n 120 pluimveehouders stapten naar de rechter om een schadevergoeding te eisen van de mannen. Begin vorig jaar werden ze in het gelijk gesteld.
De kippenboeren stelden ook de Staat en vooral toezichthouder NVWA aansprakelijk, maar in die zaak kregen ze geen gelijk. Volgens het gerechtshof heeft de Staat in de fipronilzaak niet onrechtmatig of verkeerd gehandeld.

List en bedrog

Van de B. en IJ. verklaarden bij een vorige zitting dat ze niet wisten wat er precies in hun bestrijdingsmiddel zat. Het Openbaar Ministerie vond dat ongeloofwaardig en zei dat ze tegenover pluimveehouders de samenstelling met opzet geheim hielden. 'Dat het product schadelijk is geweest, dat hebben we nooit voor ogen gehad', zei IJ. daarover.
'De mannen bedienden zich van list en bedrog, met als enig doel om te cashen', zei een van de officieren van justitie bij de inhoudelijke behandeling. 'Een enorme fraude in de voedselindustrie, een ongekend grote zaak.'

Bronnen: NU.nl en NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.