Diverse online tools

Om arbeidsveiligheid in kaart te brengen of te verbeteren zijn diverse online tools beschikbaar. Hieronder een paar voorbeelden:

Arbeidsrisico's per regio
Waar wonen de meeste werknemers met burn-outklachten?
Waar wordt gemiddeld het grootst aantal dagen thuis gewerkt?
Deze NEA-visualisatie toont kenmerken van duurzame inzetbaarheid, werk-privé balans en de arbeidsmarkt voor Nederlandse werknemers woonachtig in de verschillende regio's. Kies een werkkenmerk en een regio en u ziet meteen hoe deze regio het doet ten opzichte van de andere regio’s. De regio’s zijn in drie groepen (tertielen) verdeeld. In de lichtst gekleurde regio’s wordt het laagst gescoord. In de donker gekleurde regio’s wordt het hoogst gescoord. Daartussenin ligt de waarde per regio rond het Nederlands gemiddelde. Om de arbeidsmarktkenmerken van werknemers naar regio preciezer te beschrijven kan gebruik worden gemaakt van de Enquête Beroepsbevolking. Zie hiervoor StatLine.

Verbetercheck Fysieke Belasting 
Fysieke belasting is een veel voorkomende oorzaak van ziekteverzuim in de metaal. Bijvoorbeeld door een bepaalde beweging te vaak te herhalen, of iets te tillen wat te zwaar is. Door fysieke overbelasting kan schade aan het lichaam ontstaan. De klachten kunnen bestaan uit een ontsteking aan de schouders, versleten knieën of een zeurende pijn in de rug. Herstel is dan een langzaam proces. Blessures moet je zien te voorkomen. Inventariseer en minimaliseer daarom de risico’s van fysieke belasting met de Verbetercheck Fysieke belasting en met de bijbehorende hulpmiddelen.

Check je werkstress
Herken de druppel
Druppels zijn symptomen van werkstress. Van hoeveel druppels heb jij last en waar komen ze vandaan?
Doe de test en leer de druppels en hun oorzaken herkennen. Krijg tips hoe je ze voortaan kunt voorkomen. En verbeter je werksituatie.

Bekijk ook de arbeidssituatie in Nederland door de ogen van de 46.000 werknemers die in 2015 deelnamen aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).
Of de arbeidssituatie in Nederland door de ogen van de ruim 5000 werkgevers die in 2014 deelnamen aan de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA).
Of de arbeidssituatie onder zzp'ers (ZEA).

Animatie over rechten en plichten van werkenden
Of je nu voltijd- of deeltijd werkt, een nulurencontract hebt, een oproepkracht bent of een flexwerker: als werknemer heb je bepaalde rechten én plichten.
De werkgever is verantwoordelijk voor het zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de werkenden. De werkgever moet hierbij voldoen aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Maar naast de werkgever hebben ook werkenden plichten rondom gezond en veilig werken. Waar heb je als werknemer precies recht op, en waartoe ben je verplicht?


Bronnen: TNO, SZW, Arboportaal en 5xbeter
Home