Dijksma (I en M) houdt vast aan deadline asbestdakenverbod

In Nederland ligt naar schatting 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. In 2024 moet dat allemaal weg zijn. De Tweede Kamer is nerveus geworden over berichten dat gemeenten de situatie nog niet in kaart hebben. Maar staatssecretaris Sharon Dijksma geeft geen krimp.

Ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu draaiden de afgelopen tijd overuren om tal van Kamervragen over asbest te beantwoorden. Wie ze leest kan zich af en toe voorstellen waarom prof. Ira Helsloot nog niet zo lang geleden de term 'asbesthysterie' in de mond nam. Ze gaan over asbest in drinkwater, in talkhoudende producten, in edelstenen enzovoort. Veel van die vragen zijn in het verleden door onderzoek beantwoord.

Het bericht dat lagere overheden niet weten waar asbesthoudende daken te vinden zijn, is relevant omdat zij over een kleine zeven jaar verantwoordelijk zijn voor de handhaving die nodig zal zijn om deze megaklus te laten slagen. Dijksma stelt in haar antwoorden op Kamervragen over dit aspect voorop dat de plicht om te saneren op eigenaren rust, niet op decentrale overheden (tenzij ze zelf eigenaar zijn, natuurlijk). Asbestdaken zijn in het verleden zonder registratie geplaatst. Als gemeenten het niet zinvol vinden om te gaan inventariseren, moeten ze dat zelf weten. Maar het verandert niets aan de ingangsdatum van het verbod. Zelf ziet ze "op dit moment geen aanleiding" om een landelijk overzicht op te stellen.

Ook het feit dat particuliere eigenaren of VvE's moeite zullen hebben met de kosten van sanering, zelfs met de wettelijke subsidie die hiervoor bestaat, kan de staatssecretaris niet verleiden tot het verzetten van de wettelijke deadline. Asbestsanering is nu eenmaal niet goedkoop, constateert ze droogjes. Wel meldt ze dat de gemeente Lelystad burgers tegemoetkomt met een lening. Dit in samenwerking met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland.

Dijksma zelf startte vorig jaar met een 'programmatische aanpak' om iedereen te informeren en bewust te maken. Daarbij is ook een instelling als de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aangesloten. Particulieren kunnen voor informatie terecht bij de overheidswebsite Milieu Centraal. Daar is informatie te vinden over de inventarisatieplicht en over het laten uitvoeren van een sanering (al moet je er wel gemotiveerd naar zoeken).

Op dit moment spreken de partijen die bij de programmatische aanpak samenwerken nog over "financiële arrangementen", meldt Dijksma in haar antwoorden aan de Tweede Kamer. Voor de zomer komt ze daarop terug.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.