Chemiebedrijf Chemours/DuPont (weer) onder vuur

Circa vijfhonderd gedupeerde omwonenden eisen van het Dordtse chemiebedrijf Chemours/DuPont 50 miljoen euro als compensatie voor de jarenlange blootstelling aan giftige stoffen.

Dat bedrag dient ter vergoeding van gezondheidsschade, immateriële schade en de waardedaling van huizen in de omgeving, kondigde hun raadsman Eric Meijer van claimbureau C8-claim woensdagavond aan op een bijeenkomst in Dordrecht. Hij werkt samen met het bewonerscomité Drechtsteden Schoon.

"Het chemiebedrijf heeft jarenlang de winst opgestreken, terwijl burgers en de overheid met de schade blijven zitten", aldus Meijer. Woningen in de buurt van de fabriek zijn in waarde gedaald en moeilijk verkoopbaar, stelt hij. Het claimbedrag is volgens de jurist "realistisch" en zou ook de schade van de overheid moeten dekken voor onder meer milieuschade.

Teflon
Bij het claimbureau hebben zich volgens hem circa vijfhonderd gedupeerden uit Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht aangesloten. Zij stonden gedurende ruim 25 jaar bloot aan de uitstoot van stoffen als GenX en perfluoroctaanzuur - kortweg PFOA of C8 - dat bij de productie van antiaanbaklagen van pannen (Teflon) vrijkomt.

Door die luchtvervuiling hebben de omwonenden gezondheidsschade opgelopen, menen zij. De stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend en zouden substantiële andere gezondheidsrisico’s opleveren. Het RIVM schatte die risico's eerder als gering in, maar publiceren op donderdag nu toch ook voorzichtig 'overtuigd' te zijn van de schadelijke gevolgen van de blootstelling.
De raadsman meent een gerede kans op succes te zien. "In de Verenigde Staten is in een soortgelijke schadeclaim 300 miljoen dollar uitgekeerd", aldus Meijer. "Chemours zou de gedupeerde omwonenden de hand moeten reiken."

Kanker
Toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht trachtte de spaarzaam aanwezige bewoners op de bijeenkomst gerust te stellen door te onderstrepen dat het kankerrisico van C8 en andere geloosde stoffen beperkt is.
De stof zou eerder kunnen bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het risico van de stof voor de omwonenden is volgens hem kleiner dan voor het personeel van het chemiebedrijf.

Oasen
Ook drinkwaterbedrijf Oasen sleept de provincie Zuid-Holland en chemisch bedrijf Chemours voor de rechter. Het drinkwaterbedrijf wil dat het bedrijf in Dordrecht veel minder van de omstreden stof GenX gaat lozen in de rivier de Merwede. ,,Deze stof is een wezenlijke dreiging voor het drinkwater'', stelt Oasen.
Volgens het drinkwaterbedrijf moet Chemours de lozingen radicaal aan banden leggen of voor vele miljoenen een installatie bouwen die de GenX volledig uit het afvalwater haalt. De zaak is ook gericht tegen de provincie Zuid-Holland, die volgens Oasen hardere eisen aan het bedrijf moet stellen.

De provincie kondigde onlangs al aan de vergunning voor Chemours aan te scherpen, omdat er zorgen zijn over de kwaliteit van het drinkwater. Maar Oasen vindt die aanscherping ‘absoluut onvoldoende’ om de veiligheid van het drinkwater voor de toekomst te waarborgen, zegt het bedrijf. ,,Het is voor ons niet toereikend'', zegt Joost van Luijt van Oasen. ,,Het voelt niet goed.''

Lees ook:
het volledige Dossier Dupont van DeVeiligheidskundige

Betekenis resultaten bloedonderzoek PFOA omwonenden DuPont/Chemours

PFOA-metingen in bloed Metingen in serum bij omwonenden van DuPont/Chemours te Dordrecht

Kamerbrief aanbieding diverse onderzoeken gedaan rond de bedrijven DuPont en Chemours

Onderzoek naar indicatieve waterkwaliteitsnormen voor stoffen in de GenX-technologie

Bronnen: c8claim, NOS, NU, Rijksoverheid en AD
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.