Burgemeester Borsele vindt kerncentrales België juist veilig

De burgemeester van Borsele, dat niet ver van het Belgische Doel ligt, vindt niet dat België zijn kerncentrales moet sluiten. "Uit de informatie die ik tot nu toe heb gekregen, ga ik niet zeggen dat de centrale dicht moet. Dat kan ik niet zeggen", zegt Jaap Gelok in het NOS Radio 1 Journaal. Gelok (PvdA) is ook portefeuillehouder Nucleair voor de Veiligheidsregio's Zeeland en Midden-en West-Brabant.

De woorden van Gelok contrasteren met de geluiden uit Den Haag. Het Nederlandse kabinet heeft juist grote zorgen over de veiligheid van de Belgische centrales en minister Schultz heeft België gevraagd om ze tijdelijk te sluiten.

Gelok zegt dat hij over dezelfde rapporten beschikt als minister Schultz. "Voor zover ik kan beoordelen zijn de centrales veilig. 100 procent veiligheid bestaat niet in het leven."
Die conclusie trekt overigens ook het FANC, het onafhankelijke Belgische controle-agentschap voor nucleaire installaties. Recent onderzoek van de wanden van Doel 3 wijst uit dat de wanden van de kerncentrale stabiel zijn, zo maakte het agentschap vandaag bekend.  

Burgemeester Gelok van Borsele vindt sluiting geen goede optie; hij zou liever hebben dat er goed gekeken wordt naar het personeel van de centrales. "Als het gaat over de cultuur in de centrale, dan gaat het over mensen. Je kunt de techniek en centrale wel stilleggen, maar ik denk dat je moet investeren in de mentaliteit van de mensen die er werken."

In de ogen van de burgemeester is de centrale van Doel niet verouderd, en hij was daarom naar eigen zeggen overvallen door de oproep van Schultz om de centrales te sluiten. Volgens Gelok is de discussie over de kerncentrales bij de zuiderburen nog nooit zo hevig geweest in Nederland. "Het gaat vooral om gevoelens en sentiment. Daar probeer ik zoveel mogelijk vandaan te blijven."

Heerlen
Burgemeester Ralf Krewinkel van de Limburgse gemeente Heerlen, zo'n 65 kilometer van de centrale van Tihange, is bezorgder. "Ik snap dat veel mensen ongerust zijn. Dit kun je niet op langere termijn zo volhouden; ergens moet een keer de knop om."

Krewinkel (PvdA) trekt de vergelijking met het kopen van een auto, waarbij steeds een lampje op het dashboard gaat branden. "En als je ermee naar de garage rijdt, blijft die maar blijft volhouden dat er verder niets mis is met de auto. Als je dat twintig keer hebt, is het vertrouwen weg. Dat gevoel overheerst hier in de regio."

Elektriciteit nodig
De discussie lijkt overigens nu vooral te spelen in Nederland en Duitsland, maar in België veel minder, vertelt correspondent Joris van Poppel. "Ze hebben de stroom nodig. Je kunt zo'n centrale niet zomaar sluiten."
Daarnaast is er in België meer vertrouwen in de toezichthouders, zegt de NOS-correspondent. "Ik denk dat Belgen meer luisteren naar de regering en die zegt dat het veilig is."

Bron: NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.