Brandweer sneller aansprakelijk voor PTSS

De rechtbank heeft gevonnist dat brandweerlieden hun werkgevers makkelijker aansprakelijk kunnen stellen voor psychische problemen zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Oud-brandweerman en PTSS-patiënt John Bruins vindt het een stap in de goede richting. ‘Het is een stuk erkenning.’

Bruins ontwikkelde PTSS tijdens zijn zeventien jaar als vrijwillige brandweerman in Baarn. Begin 2021 kwam hij thuis te zitten. Over de gebeurtenissen waar hij de ziekte aan overhield kan hij nog altijd niet praten. Nachtmerries en herbelevingen gooiden zijn leven volledig overhoop. Het werd zo erg dat hij niet meer alleen naar buiten ging. Daar kwam verandering in toen hij zijn hulphond kreeg. ‘Door Droppie heb ik mijn leven weer terug. En dat is geweldig, maar er zit wel een prijskaartje aan.’ In het geval van Bruins was dat 25.000 euro.
Afhankelijk van de houding van hun werkgever, draaien sommige brandweerlieden nu zelf op voor een groot deel van die kosten. Dat komt doordat PTSS bij brandweerlieden niet wordt erkend als beroepsziekte, waardoor ze met de ziekte niet vanzelfsprekend steun van hun werkgever krijgen. Tot voor kort was het niet mogelijk de werkgever hier juridisch aansprakelijk voor te houden.

Buitensporig

Dat de rechtbank anders gaat kijken naar de incidenten die psychische problemen veroorzaken, blijkt uit een vonnis dat de Centrale Raad van Beroep uitsprak op 15 juni. Het betreft een hoger beroep van een brandweerman met PTSS tegen de gemeente Emmen. De brandweerman kreeg daarin gelijk, omdat de situaties waar hij zijn PTSS aan overhield, door de rechter werden aangewezen als buitensporig.
Een traumatische gebeurtenis kan bijvoorbeeld een confrontatie zijn met een dodelijk slachtoffer, of aanwezig zijn in een instortend gebouw. Dit werd eerder nooit gezien als een buitensporige gebeurtenis, omdat het onderdeel is van het werk als brandweerman. Daarmee was het niet mogelijk een werkgever aansprakelijk te stellen voor psychologische schade na een incident.
De raad stelt nu dat bij het bepalen of een incident buitensporig is, niet meer wordt gekeken of het onderdeel is van het werk van een brandweerman. Daarmee wordt het dus mogelijk dat gebeurtenissen waarmee zij te maken hebben als buitensporig worden gezien en kunnen werkgevers aansprakelijk worden gesteld voor de psychologische problemen die aan de incidenten zijn overgehouden.

Bron: RTV Utrecht
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.