Bouwend Nederland: "Bouw heeft mensen nodig!"

Bouwers nemen weer mensen aan en voorzien al tekorten, kopte het Financieel Dagblad op donderdag 29 december. Bouwend Nederland onderschrijft deze conclusie op haar site.

“Van Oord loopt voor de troepen uit. Het Rotterdamse bedrijf nam als enige van de grootste vijf bouwbedrijven zowel in 2014 als 2015 meer mensen aan, blijkt uit het jongste jaarverslag. Branchegenoot VolkerWessels, die het afgelopen boekjaar al meer mensen aannam, zal de komende jaren actiever worden op de arbeidsmarkt. Een deel is vervanging van uitstromend personeel. In het jaarverslag rept de Amersfoortse onderneming over 'dreigende tekorten aan gekwalificeerde werknemers'.” zo is te lezen in FD.

Vergrijzing
In de praktijk is er al sprake van schaarste, laten Heijmans en Strukton desgevraagd weten. Ook VolkerWessels beschouwt een krappe arbeidsmarkt als een van de grootste risico's die de groei van het bedrijf kunnen belemmeren. Het personeelsbestand vergrijst, waardoor de vraag naar jonge medewerkers groot is.

Tegenover de grote vraag staat een krap aanbod. In de periode van 2008 tot 2014 zijn bijna 200.000 mensen die in de bouw werken gestopt. In die periode zijn slechts 119.000 mensen ingestroomd. De komende jaren dreigt het tekort aan klusjesmannen, stukadoors, elektriciens en schilders nog veel groter te worden. De bouwsector vergrijst namelijk snel. In 2015 was slechts 9% jonger dan 25 jaar. Meer dan 20% was ouder dan 50 jaar. De vergrijzing is een probleem voor zowel grote, als kleine bedrijven. Bouwend Nederland zegt dat de komende vier jaar 40.000 nieuwe mensen nodig zijn om te voorkomen dat meer mensen uit- dan instromen.

Het personeelstekort zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het aantal inschrijvingen voor technische opleidingen is de laatste jaren sterk gedaald, blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs. In 2015 schreven zich 3% minder studenten zich in voor een opleiding in de bouw, grond-, weg- en waterbouw. In 2013 en 2014 nam het aantal inschrijvingen met 15% en 11% af. Om jongeren over te halen voor een bouwopleiding te kiezen, lanceert Bouwend Nederland in 2017 een grote campagne.

Dat er weinig jongeren zijn die de afgelopen jaren voor een opleiding in de bouw hebben gekozen komt door de crisis, zo lichtte Pim Nusselder namens Bouwend Nederland op BNR toe. “Je krijgt vergrijzing en wat ze dan noemen een ontgroening. Door de jarenlange crisis zijn heel veel mensen uit de bouw verdwenen. Alleen al onder de bouw-cao zijn dat er 70 duizend van de 170 duizend. Door al die berichtgeving zijn er heel weinig jongeren bijgekomen.”

Nieuw bloed is maar een deel van de oplossing, want worden de nieuwe bouwvakkers en klusjesmannen wel goed opgeleid? 'Niet altijd', zegt Theo Scholte, woordvoerder van Bouwend Nederland in FD. 'Een bouwopleiding is veel praktijk. Dat is duurder dan theorie. Bovendien is tijdens de crisis nauwelijks geïnvesteerd in modernisering van het onderwijs. Jongeren die net een diploma hebben, moeten vaak bijgeschoold worden op de werkvloer.'

Bron: Bouwend Nederland

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.