Bescherming tegen asbest op het werk: Raad verlaagt blootstellings­limieten

De Europese Raad heeft nieuwe regels aangenomen om werknemers te beschermen tegen de risico's van blootstelling aan asbest op het werk. Met deze richtlijn worden de bestaande regels afgestemd op de meest recente wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.

De huidige asbest­limieten worden fors verlaagd en de blootstelling kan nauwkeuriger worden gemeten met elektronen­microscopie, een modernere en gevoeligere methode.

Ook de voorzorgs- en beschermings­maatregelen worden aangescherpt, met specifieke vergunningen voor asbest­verwijdering en controles op asbest in oudere gebouwen vóór sloop- of onderhouds­werkzaamheden. Dit is des te belangrijker nu de EU vaart wil zetten achter de energie­renovatie, waardoor tegen 2030 tot 35 miljoen gebouwen zouden kunnen worden gerenoveerd.

Yolanda Díaz Pérez, demissionair tweede viceminister-president en minister van Arbeid en Sociale Economie van Spanje: 'Asbest is een zeer gevaarlijke stof en is bijna 20 jaar nadat het in de EU is verboden nog steeds de hoofdoorzaak van beroepskanker. Met de richtlijn die door het Zweedse voorzitterschap is uitonderhandeld en nu is aangenomen, kunnen we werknemers in de EU beter beschermen en tegelijkertijd een veilige renovatiegolf op gang brengen om onze gebouwen groener en energie-efficiënt te maken.'

Achtergrond en volgende stappen

Op 28 september 2022 publiceerde de Commissie een voorstel tot herziening van de wetgeving inzake blootstelling aan asbest op de werkplek als onderdeel van een pakket om EU-burgers een asbest­vrije toekomst te garanderen. Het Zweedse voorzitterschap van de Raad bereikte op 27 juni 2023 met het Europees Parlement overeenstemming over dit dossier. Op 3 oktober 2023 stemde de plenaire vergadering van het Europees Parlement voor de nieuwe regels.
De aanneming door de Raad vormt de laatste stap in het wetgevingsproces. De nieuwe richtlijn treedt 20 dagen na bekend­making in het Publicatieblad van de EU in werking.
De lidstaten hebben 2 jaar de tijd om alle bepalingen van de richtlijn op te nemen in hun nationale wetgeving, behalve wat betreft elektronen­microscopie als meetmethode. Daarvoor hebben ze 6 jaar. Na die 6 jaar moeten ze ook kiezen tussen 2 blootstellings­limieten (naargelang ze al dan niet dunne vezels tellen).

Lees de complete Richtlijn betreffende de bescherming van werknemers tegen de risico's van blootstelling aan asbest op het werk

Bron: Europese Raad
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.