Asschers 'to do'-lijst bij de aanpak van beroepsziekten

Minister Asscher (SZW) heeft op verzoek van de Tweede Kamer op een rijtje gezet wat hij onderneemt voor betere aanpak en preventie van beroepsziekten.

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) houdt bij hoe vaak bedrijfsartsen een beroepsziekte vaststellen. In 2014 is dat 17.400 keer gebeurd. Werknemers zelf geven in onderzoek, zoals TNO's Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, veel hogere aantallen op. Asscher maakt er hoe dan ook een prioriteit van.

Vorig jaar heeft hij al informatie gegeven over onderzoek onder 'voorbeeldbedrijven' die veel aan preventie doen. Daaruit komt naar voren wat belangrijke succesvoorwaarden zijn: betrokken werkgevers en werknemers en een open bedrijfsklimaat. Asscher zelf was de afgelopen twee jaar druk doende met bewustwordingscampagnes rond werkstress. Dit jaar krijgen ongewenste omgangsvormen extra aandacht. Verder steunt het ministerie een netwerk van bedrijven die ervaringen uitwisselen met de aanpak van fysiek zwaar werk, en faciliteert hij een Steunpunt RI&E. Er is een game ontwikkeld, Safety Heroes, om de aandacht voor dit instrument te vergroten.

Eind 2015 kwam Asscher met een wetsvoorstel over arbeidsgerelateerde zorg. Bedrijfsartsen krijgen meer mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Werknemers krijgen meer invloed op de aanwijzing van preventiemedewerkers. Iets anders waar de minister veel in blijkt te zien, is invoering van persoonlijke dossiers waarin werknemers zelf bijhouden met welke arbeidsomstandigheden en risico's ze tijdens hun loopbaan in aanraking zijn gekomen. Hij schrijft dat er al goede voorbeelden van bestaan, maar wacht nog op de resultaten van een verkenning.

Andere verkenningen vinden momenteel plaats naar initiatieven om veiligheid en gezondheid aandacht te geven in het mbo en in leerbedrijven. Het bestaande arboportaal krijgt van de minister incidentele ondersteuning bij voorlichting over specifieke thema's, zoals infectieziekten op het werk.

Op verzoek van de miniser onderzoekt het RIVM de haalbaarheid van een databank op het gebied van beroepsziekten, zoals die voor arbeidsongevallen al bestaat. Ook wil Asscher komen tot de jaarlijkse vaststelling van kengetallen die de trends op dit gebied weergeven. Ook dat is bij arbeidsongevallen al langer de praktijk.

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.