Afspraken voor verbetering veiligheid wegwerkers

In de komende jaren is er veel werk aan (groot) onderhoud van bruggen en wegen, maar is er ook sprake van toenemende verkeersdrukte, veranderend (rij)gedrag van weggebruikers en snelle technologische ontwikkelingen. Rijkswaterstaat en infra-aannemers hebben daarom op landelijk niveau een aantal nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt op het gebied van veilig werken langs de vluchtstrook.

Gevaarlijk rijgedrag en het negeren van rode kruizen zijn al langere tijd problemen waar Rijkswaterstaat actie op onderneemt. Een ongeluk met een wegwerker op de vluchtstrook op de A58 was voor Rijkswaterstaat de concrete aanleiding om in november 2023 te starten met intensieve gesprekken met marktpartijen in onderhoud (infra-aannemers) om de veiligheid van wegwerkers op de vluchtstrook samen te verbeteren. De afspraken die zijn gemaakt zijn het resultaat van deze gesprekken.

Maatregelen

De concrete maatregelen zoals afgesproken met de brancheorganisaties en marktpartijen zijn:
  • Verminderen van werk waar dat kan:
    bijvoorbeeld door werkzaamheden als maaien van bermen en het vegen van de vluchtstrook te combineren.
  • Een duidelijkere en uniformere koppeling van een vaste veiligheidsmaatregel aan bepaalde werkzaamheden:
    denk hierbij aan toezien op het plaatsen van een tekstkar met aanhanger als ‘botsmiddel’ bij het maaien van bermen, maar ook het uitvoeren van onderhoudswerk.
  • Doorontwikkelen technische innovaties:
    bijvoorbeeld bredere werkafspraken met Google Maps voor automatische routebegeleiding in plaats van het handmatig plaatsen van omleidingsborden.
Bob Demoet, Hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Programma’s Projecten en Onderhoud: 'Met deze set aan maatregelen hebben we een belangrijke stap gezet. We dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid... De komende tijd werken we op landelijk niveau én in, de voorbereiding van, het dagelijks werk verder aan het verbeteren van de veiligheid bij het werken langs de vluchtstrook.’

Start van intensieve samenwerking

Rijkswaterstaat en marktpartijen hebben afgesproken om de intensieve samenwerking rond dit thema voort te zetten. Dat doen zij onder leiding van een stuurgroep met een brede samenstelling uit markt en sector. Door middel van een activiteitentabel wordt de intensiteit van werk overzichtelijk gekoppeld aan de daarop passende kaders en richtlijnen in verkeersmaatregelen.

Verder ontwikkelen

In pilots worden nieuwe maatregelen uitgetest om te komen tot verdere innovaties. Ook wordt ingezet op verscherpte controle en handhaving op mogelijke onveilige situaties. Waar nodig wordt werk stilgelegd als er onveilig gewerkt wordt. Naar toekomstige ernstige incidenten wordt er gezamenlijk onderzoek gedaan, waarbij leerpunten vanuit de stuurgroep zo spoedig mogelijk gedeeld worden met elkaar.

Al deze maatregelen hebben als doel het up-to-date brengen van werkafspraken en de monitoring daarvan, zodat het werk veiliger wordt.

Bron: Rijkswaterstaat
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.