Aanpak asbestdaken blijft noodzakelijk

TNO deed in opdracht van de provincie Overijssel  onderzoek  naar de verwering en verspreidings- en blootstellingsroutes van asbest(vezels) die vrijkomen uit verwerende asbestdaken van schuren, stallen en woningen.
Dit nieuwe onderzoek is een aanvulling op eerdere onderzoeken naar de verwering van asbestdaken en de emissie van asbestvezels. Met dit onderzoek is voor het eerst de hele cyclus in beeld gebracht. Van verwering, verspreiding tot aan mogelijke blootstellingsrisico’s. De uitkomsten bevestigen dat de aanpak van asbestdaken noodzakelijk is en blijft voor een gezonde en schone leefomgeving.
Behalve inzicht in de huidige verwering van asbestdaken en de verspreidingsroutes van vrijkomende asbestvezels van steeds verder verwerende asbestdaken geeft het onderzoek inzicht in blootstellingsrisico’s van vrijkomende (asbest)vezels voor bewoners van het pand en omwonenden én het effect ervan op de leefomgeving.
Uit het onderzoek blijkt dat behalve de leeftijd van het dak de weersomstandigheden een grote rol spelen bij de verwering van het dak. De emissie van asbest door uitspoeling via regenwater is verreweg de meest dominante route. Hierdoor komen asbesthoudende restanten en -vezels in bodem of slib terecht. De verspreiding van asbestvezels van asbestdaken naar de lucht is beperkt.

Alle uitkomsten zijn te lezen in het TNO-eindrapport.

Bron: Asbestmagazine
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.