Start strafzaak methanolincident Odfjell

Een drietal voormalig leidinggevenden van olieopslagbedrijf Odfjell, stonden woensdag 20 september voor de strafrechter voor hun rol in een verzwegen incident bij het bedrijf, waarbij duizenden liters van het giftige en licht ontvlambare methanol uit een tankwagon stroomden.

De methanol werd zonder waarschuwing de afvalwaterzuiveringsinstallatie ingepompt. EenVandaag onthulde in 2013 dat bij het met spoed laden van een tankwagon, alle veiligheidsvoorschriften onder druk werden genegeerd omdat er grote commerciële belangen op het spel stonden.
De toezichthouder DCMR was niet op de hoogte van het incident omdat Odfjell dit niet had gemeld. Gelijk na het zien van de uitzending van EenVandaag deed de milieudienst aangifte.

Nu, vier jaar later, staan drie oud-leidinggevenden, waaronder de oud-directeur, voor de rechter. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid deed een groot onderzoek. De OVV kwam in juni 2013 met een vernietigend rapport over Odfjell.
Lees ook:
OvV checkt of Odfjell-aanbevelingen zijn opgevolgd
Onderzoek Odfjell toont tekortkomingen Brzo-sector
Reactie VNCI op OvV-rapport ‘Veiligheid BRZO bedrijven, Lessen na Odfjell’

Wraking
De zitting die vandaag gepland was bij de Rotterdamse rechtbank mondde, nog voordat begonnen was, uit in een juridisch steekspel. Een van de advocaten diende een wrakingsverzoek in, omdat hij vindt dat de rechters niet meer objectief kunnen oordelen.
De rechtbank heeft het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het Odfjell-schandaal als processtuk aan de dossiers toegevoegd. Volgens advocaat Gert-Jan Elsen van voormalig directeur Geert E. strookt dat niet met de richtlijnen rond de rapporten van de Onderzoeksraad.

Het rapport mag niet als bewijslast dienen en mag ook niet meespelen in de hoofden van de rechters, zegt hij. Officier van justitie Luuk Boogert vindt dat onzin. "Het rapport bestaat. De advocaat wil dat wij net doen alsof dat niet het geval is. Het mag inderdaad niet als bewijslast dienen, maar wel als processtuk worden toegevoegd."

De wrakingskamer, een speciale commissie van rechters, besluit over het vervangen van de rechters in de Odfjell-zaak en doet over twee weken uitspraak. Wanneer de strafzaak tegen de drie Odfjell-leidinggevenden is, is nog onbekend.

Het is voor het eerst dat leidinggevenden van Odfjell voor de rechter moeten komen. Het bedrijf Odfjell is wel al eens veroordeeld voor misstanden tot een boete van drie miljoen euro.

Bronnen: EenVandaag en AD

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.