OvV oneens met beweringen KCW&M

Na de zomer hebben wij bericht over een onderzoek van het Kenniscentrum Wapens en Munitie (KCW&M) om de risico’s in kaart te brengen voor de afvoer en vernietiging van de resterende 60mm-mortiergranaten.
Lees het bericht in Weer op onze post
De Onderzoeksraad maakt bezwaar tegen de uitkomsten van dit onderzoek.

'De KCW&M stelt dat de Onderzoeksraad tot een onjuiste conclusie over de oorzaak van het ongeval is gekomen, omdat deze gebaseerd is op waarnemingen aan scherven en onderdelen van schokbuizen, die geen van alle afkomstig zijn van de schokbuis van de ongevalsgranaat. Het door de Raad onderzochte materiaal zou volgens deze redenering bestaan uit restanten van de vijf granaten die na het mortierongeval op verzoek van Defensie door Franse militairen zijn vernietigd bij de ongevalslocatie.
Deze voorstelling van zaken is echter zeer onwaarschijnlijk. De Onderzoeksraad baseert zijn conclusies op onderzoeksmateriaal dat is aangeleverd door de Koninklijke Marechaussee (KMar). De Raad hanteert in dit soort gevallen het algemene uitgangspunt dat de KMar op betrouwbare wijze rapporteert over het verzamelen van onderzoeksmateriaal. De Raad ziet geen reden om in dit onderzoek hieraan te twijfelen.
[...]
De Onderzoeksraad voor Veiligheid verwerpt de suggestie van het KCW&M dat het onderzoek van de Raad naar het mortierongeval in Mali op het verkeerde onderzoeksmateriaal zou zijn gebaseerd. De Raad houdt onverminderd vast aan zijn eigen conclusies over de oorzaak van het ongeval. De fatale explosie van de mortiergranaat tijdens de oefening van de Nederlandse militairen in Mali is het gevolg van een combinatie van drie factoren, namelijk tekortkomingen in het ontwerp van de schokbuis, opslag van de granaat onder ongecontroleerde condities en het gebruik van de granaat bij een te hoge temperatuur.'

Lees ook OvV-onderzoek gepubliceerd naar Mortierongeval Mali

Bron: OvV
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.