'Jonge mensen willen in de praktijk leren, niet uit een boek'

'We moeten mensen verleiden om voor techniek te kiezen. Daar zijn bedrijfsscholen de beste manier voor. Jonge mensen willen gelijk iets in de praktijk leren en niet uit een boek. De beste manier om dat te doen is bij een bedrijf. En het maakt mij niet uit of dat in een constructie met een ROC is of op een andere manier, maar je wilt zo dicht mogelijk bij die werkvloer leren.' Dit zegt Dennis Wiersma, Tweede Kamerlid VVD met in portefeuille o.a. arbeidsmarktbeleid en volwassen educatie, in Metaal & Techniek van april, uitgave Koninklijke Metaalunie.

Wiersma was initiatiefnemer van een voorstel aan het kabinet om 48 miljoen euro beschikbaar te stellen aan het mkb waarmee het scholing zelf beter kan regelen. Hij constateert dat in het mkb weliswaar veel wil is om mensen op te leiden en eigen personeel bij te scholen, maar dat bedrijven dat ervaren als een lastige opgave. 'Maar bedrijven hoeven een opleiding niet helemaal alleen op te tuigen. Ze kunnen samenwerken met een bestaande mbo-school of particuliere opleider om een opleiding te maken die precies past bij de wensen van een bedrijf. Vooral bij het mkb sluit het bestaande onderwijsaanbod niet altijd aan. Met de subsidie kan het mkb zijn eigen personeel opleiden en kunnen de ondernemers bijvoorbeeld eigen bedrijfsscholen opzetten', aldus Wiersma.

Lees ook:
het hele interview met Dennis Wiersma in Metaal & Techniek
en het artikel over de RDM Training Plant in DeVeiligheidskundige 2019-1

Bron: Metaalunie
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.