Bouwers nemen het niet zo nauw met de veiligheidsregels

Jaarlijks worden er honderden bouwers op de vingers getikt omdat ze zich niet aan de veiligheidsregels houden. In het merendeel van de gevallen zijn de overtredingen zelfs zo ernstig dat de werkzaamheden worden stilgelegd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op verzoek van BNR.

In minder dan twee jaar tijd heeft de Inspectie SZW 1.076 ernstige overtredingen geconstateerd bij 849 werkgevers in de bouw. Het gaat bijvoorbeeld om steigers die niet deugen omdat ze fout zijn opgebouwd of bouwers die worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Verder gaat het om werknemers die gevaar lopen omdat ze geen bescherming dragen of gereedschappen op een verkeerde manier gebruiken.

Structureel probleem
‘Het gaat structureel fout in de bouw, zowel bij grote en kleine bedrijven als bij zzp’ers in alle delen van Nederland. Er vallen daar niet voor niks al jarenlang zo veel arbeidsslachtoffers’, zegt Renske Hotting, programmamanager Bouw en Infra bij de Inspectie SZW. In 830 gevallen waren de overtredingen zo ernstig dat de inspectie besloot om de werkzaamheden stil te leggen. ‘Op zulke momenten is er sprake van acuut gevaar voor werknemers. Dan kun je denken aan machines die niet goed zijn afgeschermd waardoor iemand in zijn hand kan zagen.’ De Inspectie SZW bekeek de periode 2018 tot november 2019.

Foute leden royeren
‘Laat ik vooropstellen dat dit absoluut onacceptabel is. Veiligheid hoort op nummer één te staan’, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. De branchevereniging vindt het lastig om een reden te geven voor het hoge aantal overtredingen, maar denkt dat de toegenomen bouwproductie en de druk van opdrachtgevers hier mede voor verantwoordelijk zijn. Daarbij gaat het om opdrachtgevers die eisen dat hun winkel openblijft of die weigeren te betalen voor verkeersregelaars tijdens bouwwerkzaamheden. ‘Bovendien is de aard van de sector dat er vaak op grote hoogte of met zware machines en materialen wordt gewerkt. Als er dan een ongeluk gebeurt, is het al gauw ernstig.’

Volgens Verhagen neemt zijn organisatie tal van maatregelen om de veiligheid in de bouw te verbeteren. ‘Denk aan campagnes, speciale onderwijsmodules en gesprekken met ketenpartners.’ Maar het zou volgens hem helpen als er een beter beeld is van dingen die misgaan en waarom, daar zou de inspectie bij kunnen helpen. Ook zou hij willen weten welke bedrijven structureel de regels aan hun laars lappen. Als dan blijkt dat leden ook na herhaaldelijk aanspreken de fout in blijven gaan, kunnen ze geroyeerd worden, waarschuwt Verhagen.

Lees ook:
Jaarplan 2018 ISZW gepubliceerd
'Veiligheid in de bouw & infra' in BNL-special
Aantal dodelijke ongelukken op bouwplaatsen stijgt

Bronnen: BNR en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.