Aanbevelingen voorval Eemslift Hendrika niet opgevolgd

Uit een onderzoek van de OvV is gebleken dat de aanbevelingen van de OvV n.a.v. het voorval op Eemslift Hendrika niet zijn opgevolgd. Het schip sloeg in april 2021 om nadat het te maken kreeg met een noordwesterstorm.

De Onderzoeksraad publiceerde in 2022 naar aanleiding van een noodsituatie aan boord van het vrachtschip Eemslift Hendrika een onderzoeksrapport over het voorgeval. In het rapport deed de Raad drie aanbevelingen aan de beheerder van het schip om de veiligheid te verbeteren. Op basis van de reactie van Amasus (het schip) heeft de Raad geconstateerd dat de aanbevelingen niet zijn opgevolgd door Amasus.

Schuivende lading

Het Nederlandse vrachtschip kwam in april 2021 in de problemen groot probleem in een noordwesterstorm. In het scheepsruim stonden onder meer roerpropellers geladen. Een aantal van deze roerpropellers zijn gaan schuiven, waardoor lekkage werd veroorzaakt in verschillende tanks van het schip. Het water uit die tanks liep vervolgens het ruim in. Door het schuiven van de roerpropellers en het lekkende water sloeg het schip om.

De eigenaar van Amasus geeft in de reactie op de aanbevelingen aan zelf lessen te hebben geleerd. De Raad constateert op basis van deze uitspraak dat er bij het schip een wil is om te leren en roepen ze nogmaals op om naar de conclusies en aanbevelingen van de raad te kijken en met de lessen aan de slag te gaan.

Lees de complete reactie op de opvolging van de aanbevelingen uit het rapport ‘Noodsituatie na schuivende lading - Lessen uit het voorval met de Eemslift Hendrika

Bron: OvV
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.