Werken in de warmte

De eerste warme dagen van het jaar zitten erop, maar de zomer is nog maar net begonnen, dus de hoogste tijd voor een opfriscursus werken in de warmte, voor werkgevers en werknemers.
Werken bij hoge temperaturen kan leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. Wie vaak buiten werkt doet er goed aan om dagelijks de actuele zonkracht te bekijken op de website van het KNMI. Zo voorkom je beschadiging van je huid en verklein je het risico op huidkanker.
Werknemers met een slechte conditie, overgewicht of juist een laag gewicht, hart- en vaatziekten en werknemers die zwanger zijn of geneesmiddelen gebruiken verdienen extra aandacht. En wie gezondheidsklachten is het raadzaam om bij werk in de warmte advies in te winnen bij de bedrijfsarts. Toch is het voor iedereen aan te raden om rekening te houden met de aanhoudende warmte.

Tips voor veilig en gezond werken in warmte

Van zonwering tot tropenrooster: onderstaande maatregelen beschermen werknemers tegen warmtestuwing op de werkplek.

Werkgevers

* Tref voor buitenwerkers die aan UV-straling worden blootgesteld technische, organisatorische en persoonlijke beschermings- en preventiemaatregelen. Neem deze maatregelen op in het plan van aanpak (op basis van de Risico-inventarisatie en evaluatie).
* Zorg voor schaduwplekken op plaatsen waar gewerkt wordt en bij pauzeruimten.
* Organiseer de werkuren en pauzes zodanig dat de werknemers zo min mogelijk in de zon werken op de momenten waarop de zon het krachtigst is (tussen 12 en 15 uur zomertijd).
* Informeer buitenwerkers over UV-straling, de gezondheidsrisico’s ervan en de mogelijke beschermingsmaatregelen. Attendeer ze erop dat de zonkracht vrij sterk kan zijn, ook op de bewolkte dagen of in de schaduw.
* Zorg voor een positieve werksfeer op de werkplek over UV-bescherming, waarbij het normaal is dat je elkaar helpt en aanspreekt, net zoals wanneer iemand zijn veiligheidshelm is vergeten op te zetten.
* Verstrek op de werkplek middelen die nodig zijn voor bescherming tegen UV-straling: hoofdbescherming (met rand en nekbescherming), zonnebril (met CE-markering), UV-beschermende kleding met lange mouwen en pijpen.
* Voer een tropenrooster in.
* Verkort de werktijd.
* Las extra pauzes in.
* Vermijd of verminder zware lichamelijke inspanning of stel deze uit.
* Voer warme lucht af door te ventileren.
* Pas zonwering toe (buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering).
* Verhoog met ventilatoren de luchtsnelheid.
* Maak platte daken nat (en houd ze nat).

Werknemers

* Drink veel, maar géén alcohol.
* Zorg ervoor dat het zoutgehalte in je lichaam op peil blijft
* Smeer huid die niet door kleding wordt bedekt goed in met zonnebrandcrème liefst een halfuur voordat je naar buiten gaat. In Nederland is minimaal beschermingsfactor 30 noodzakelijk en herhaling na elke twee uur, zelfs vaker bij transpireren. Gebruik crème met een goed UVA-filter.
* Draag luchtige droge kleding, liefst van katoen.
* Zorg dat je fit blijft zodat je beter met de warmte kunt omgaan.
* Zorg ervoor dat je koel bent voordat je de warmte ingaat.
* Sluit deuren naar warme ruimtes zo snel mogelijk.
* Vermijd of verminder zware lichamelijke inspanning of stel deze uit.
* Voer warme lucht af door te ventileren.
* Controleer je lichaam regelmatig op verdachte plekjes op de huid en meld de veranderingen bij de bedrijfsarts of huisarts. De meeste vormen van huidkanker zijn bij ontdekking in een vroeg stadium goed te genezen.

Verstoring in de warmtebalans

Warmte-uitslag

Dit is de lichtste vorm van warmteziekte. Doordat de huid langdurig nat is, raken de zweetklieren verstopt. Hierdoor ontstaan blaasjes die een jeukend en brandend gevoel geven.

Hittekrampen

Dit zijn pijnlijke krampen in met name de benen en buikspieren. Deze krampen ontstaan vermoedelijk door een gebrek aan zout.

Hitte-uitputting

Bij zware inspanning en hoge temperaturen kan het lichaam de bloedvoorziening van spieren, hersenen en huid moeilijk op peil houden. Als de inspanning stopt, kan men onwel worden omdat de bloeddruk dan ineens snel inzakt. Kenmerken zijn onder andere bleekheid, duizeligheid, hoofdpijn en een onstabiele loop.

Hitteberoerte

Als hitte-uitputting ernstiger vormen aanneemt spreekt men van een hitteberoerte. De lichaamstemperatuur kan dan boven de 41˚C komen, waardoor beschadiging aan het zenuwstelsel kan optreden. Naast de kenmerken van hitte-uitputting kunnen mensen met een hitteberoerte ook last hebben van een rode of hete droge huid, krampen en stuipen. Men toont vaak ook afwijkend gedrag (verward, prikkelbaar, agressief, geheugenverlies, etc.) of verliest uiteindelijk het bewustzijn.

Bron: Arboportaal
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.