Werken in de kou

Werken in de kou, regen of wind is niet prettig. Bij lage temperaturen presteer je minder goed en je tenen en handen kunnen pijn doen. Bovendien kan werken in de kou zonder goede bescherming leiden tot onderkoeling of zelfs bevriezing. Het is dus belangrijk om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen de kou.

Wie lopen risico?
Zo’n 19% van de Nederlandse werknemers heeft regelmatig last van de kou op het werk. Je hebt hier bijvoorbeeld mee te maken als je:
  • werkt in de buitenlucht
  • werkt in een koel- of vriescel
  • weinig beweegt
Je loop extra gezondheidsrisico als je niet de juiste kleding draagt.

Wanneer is het te koud om te werken?
Bij temperaturen boven de 15 °C is er vaak geen direct risico. Onder de 15 °C heb je bescherming als extra kleding en handschoenen nodig. Bij een gevoelstemperatuur van -6 °C of lager vinden wij dat werken niet meer verantwoord is. In de bouw hebben werknemers dan het recht om het werk buiten neer te leggen.

Gevoelstemperatuur berekenen
Om te bepalen hoe koud het is, is niet alleen de omgevingstemperatuur, maar ook de gevoelstemperatuur van belang. Kijk voor de actuele gevoelstemperatuur op Buienradar.nl of kijk op de website van het KNMI voor meer uitleg.

Werk weigeren: wetten en regels
Volgens de wet mag je je werk stilleggen als hitte of kou ernstig en onmiddellijk gevaarlijk is voor je veiligheid of gezondheid.
De wet over werken met kou

Risico’s werken in de kou
De grootste risico’s van werken in de kou zijn onderkoeling en bevriezing. Daarnaast neemt bij werken in de kou de kans op ongelukken toe.
Gezondheidsrisico's werken in de kou

Tips veilig werken in de kou
Er zijn verschillende maatregelen die jij en je werkgever kunnen treffen om de risico’s van werken in de kou te beperken.
Maatregelen werken in de kou
Checklist werken in koel- en vrieshuizen

Bron: FNV
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.