Veertien incidentmeldingen bij nucleaire installaties in 2016

In 2016 hebben de Nederlandse nucleaire installaties veertien ongewone gebeurtenissen gerapporteerd. Demissionair minister Schultz van Haegen (IenM) heeft de Tweede Kamer hierover geinformeerd. Volgens Schulz is dit aantal vergelijkbaar met voorgaande jaren.

'Drie gebeurtenissen vonden plaats bij de kerncentrale Borssele en elf gebeurtenissen bij de overige nucleaire installaties. Daarvan vond er één plaats bij de Hoge Flux Reactor (HFR) van NRG in Petten, negen bij de overige installaties van NRG en was er één ongewone gebeurtenis bij de reeds gesloten kerncentrale Dodewaard. De nucleaire veiligheid is bij geen van de gebeurtenissen in 2016 in het geding geweest. De gemelde gebeurtenissen in 2016 waren net als in 2015 minder ernstig van aard dan het jaargemiddelde van de afgelopen vijf jaar', aldus de minister

ANVS
Schultz verwacht dat de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) op 1 juli 2017 als zelfstandig bestuursorgaan (zbo) van start kan gaan. Behalve een wet, die al in het Staatsblad is gepubliceerd, is hier volgens de minister een groot aantal andere besluiten voor nodig. Deze zijn gereed of in vergevorderde staat van voorbereiding. De ANVS wordt structureel uitgebreid met negentien medewerkers. Hiervoor worden onder meer extra deskundigen en inspecteurs aangetrokken voor onder andere de beoordelingen en het toezicht op de vergunninghouders.

NCS
Schultz heeft de Kamer drie rapportages aangeboden: Rapportage van ongewone gebeurtenissen in de Nederlandse nucleaire inrichtingen in 2016; het geactualiseerde Nationaal Crisisplan Stralingsincidenten (NCS) en het Responsplan NCS. Het Nationaal Crisisplan Straling (NCS) beschrijft de hoofdstructuur van de organisatie voor de crisisbeheersing bij stralingsincidenten. Dit NCS vervangt het eerdere NCS uit 2014. Het responsplan geeft een beschrijving van de crisisorganisatie Nationaal Crisisplan Stralingsincidenten  op rijksniveau en de responsprocessen die betrokken organisaties volgen tijdens een crisis.

Bronnen: Arbozone en Rijksoverheid
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.