Vanaf 2023 eenmalige vergoeding voor slachtoffers beroepsziekten

Mensen die werkten met schadelijke stoffen en daardoor ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige vergoeding. De regeling start met drie beroepsziekten, te weten longkanker door asbest, allergische astma en de 'schildersziekte'.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) meldt maandag schriftelijk aan de Tweede Kamer: 'Deze regeling biedt deze slachtoffers middels een eenmalige financiële tegemoetkoming een maatschappelijk erkenning voor hun beroepsziekte.'
Patiënten die kampen met een van de genoemde beroepsziekten moesten even wachten op compensatie. De speciale regeling had namelijk op 1 juli moeten ingaan, maar werd uitgesteld. Partijen die de regeling moesten uitvoeren riepen op te wachten om aanvragen van slachtoffers 'snel, zorgvuldig en laagdrempelig af te handelen'.
De minister noemt het positief dat er met de regeling 'eindelijk een tegemoetkoming komt voor slachtoffers van longkanker door asbest'. Deze groep valt buiten de huidige compensatieregeling voor asbestslachtoffers. Voor mensen met de 'schildersziekte' was er al een regeling. Die wordt nu voortgezet. Ook wordt deze groep uitgebreid met zzp'ers, meldt Van Gennip.

Lees ook:
Regeling eenmalige tegemoetkoming slachtoffers schildersziekte
Schildersziekte heeft de westerse wereld bijna verlaten
Eindelijk erkenning van OPS

Nieuw expertisecentrum

Bij het uitvoeren van de TSB is een belangrijke ondersteunende rol weggelegd voor het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (Lexces). Dit samenwerkingsverband van vijf instituten start per 1 juli en richt zich op het ontwikkelen, bijeenbrengen en verspreiden van kennis. Met behulp van het expertisecentrum kan de lijst van ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten worden uitgebreid. Met de opening van Lexces en de ingangsdatum van de TSB wordt tegemoetgekomen aan het advies van de commissie Heerts, die in maart 2020 wees op het belang van erkenning van slachtoffers van stoffengerelateerde beroepsziekten.
De vijf instituten die samenwerken in Lexces zijn:
  1. Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS, Universiteit Utrecht),
  2. Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL),
  3. Polikliniek Mens en Arbeid (PMA, Amsterdam UMC),
  4. Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB, Amsterdam UMC) en
  5. het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
Wanneer de compensatieregeling eenmaal op gang is, en duidelijk is 'dat dit verantwoord kan', worden geleidelijk meer beroepsziekten toegevoegd, schrijft Van Gennip.

Bronnen: NU.nl en Rijksoverheid
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.