Van Vollenhoven: NVWA maakt potje van toezicht op voedsel

De manier waarop de NVWA de aanwezigheid van fipronil in eieren aanpakt, toont aan dat de instantie een potje maakt van het toezicht op eten, zegt Pieter van Vollenhoven donderdag in het AD.

De voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en voormalig leider van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid zegt dat hij zich zorgen maakt over de voedselveiligheid in Nederland. "De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang, de voedselveiligheid. Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid."

Eerdere voedselschandalen
De verantwoordelijkheid voor veilig voedsel niet kan worden overgelaten aan het bedrijfsleven, meent de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. ,,Dat weten we uit eerdere voedselschandalen en blijkt ook nu weer. Er lijken al meer dan een jaar eieren te worden verkocht die fipronil bevatten.''
Van Vollenhoven vindt dat de NVWA de codes had moeten publiceren van alle 180 pluimveebedrijven die voorkwamen in de administratie van het bedrijf Chickfriend, dat werkte met anti-luizenmidden fipronil. De NVWA deelt alleen de codes van bedrijven waar besmette eieren zijn gevonden. 

Dinsdag leidde een uitspraak van NVWA-topman Freek van Zoeren tot kritiek vanuit de branche. Hij adviseerde mensen tot zondag als het even kan helemaal geen eieren te eten. Brancheorganisatie LTO Nederland noemde deze uitspraak verschrikkelijk, omdat er onrust door zou kunnen ontstaan. De NVWA legde later uit dat Van Zoeren alleen doelde op mogelijk besmette eieren, waarvan de serienummers op de website van de waakhond staan.

Lees ook eerdere berichten over het belang van de onafhankelijkheid van toezicht en inspectie volgens Van Vollenhoven:
'Inspectiediensten in Nederland niet onafhankelijk'
Van Vollenhoven: naar één onafhankelijke toezichthouder
Het onafhankelijk onderzoek in de EU

Bronnen: NOS en AD
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.