Universiteiten en werknemersorganisaties bereiken akkoord over nieuwe cao

De werknemers van Nederlandse universiteiten krijgen in september 3,7 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 300 euro. In januari komt er nog één procent extra salaris bij. Ook de sociale veiligheid wordt verbeterd.

Vorige week nog maakte vakbond FNV zich zorgen over het gebrek aan voortgang in de onderhandelingen. Donderdag voerde zij een prikactie op het Utrecht Science Park, waarbij wekkers werden uitgedeeld als wake-upcall. Maar een paar dagen later is het gelukt. Ondanks de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet en de teruglopende studentenaantallen zijn de universiteiten voor hun werknemers blijven staan. Margot van der Starre, vicevoorzitter van de Universiteit Utrecht en delegatieleider namens Universiteiten van Nederland (UNL): 'Door de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet bevinden universiteiten zich in financieel onzekere tijden. Daarom kiezen we met de bonden voor verantwoorde loonstijging.' Ook vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek is tevreden over het onderhandelingsakkoord. 'Na de ruime loonsverhoging in de huidige cao hebben we met deze salarisstijging de inflatie van de afgelopen jaren meer dan gecompenseerd”, laat bestuurder Bernard Koekoek weten.

In het akkoord is uitgebreid aandacht voor sociale veiligheid en de werkdruk. Vooral de sociale veiligheid is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws en 'voor verbetering vatbaar'. In juni is daarover door partijen een convenant sociale veiligheid. Maar ook de gevolgen van een te hoge werkdruk leidt tot onnodige uitval.

Lees het complete onderhandelaarsakkoord voor alle gemaakte afspraken.

Bronnen: DUB en UNL
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.