Treinongeval bij Voorschoten

Update: de overledene is een medewerker van BAM die het onderhoud aan het spoor uitvoert.
Update n.a.v. persconferentie:
Het ongeluk werd veroorzaakt door een kleine bouwkraan op het spoor. Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt een onderzoek ingesteld naar het het treinongeluk bij Voorschoten. Daarbij wordt ook gekeken of er strafbare feiten zijn gepleegd.


In Voorschoten is vannacht een passagierstrein ontspoord na een botsing. Bij deze botsing zijn een trein (VIRM), een kraan en een goederentrein betrokken. Er zijn één dode en ongeveer dertig gewonden, zegt de Veiligheidsregio Hollands Midden. Negentien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, onder wie de machinist van de trein.

De hulpdiensten rukten vannacht massaal uit, onder meer met een traumahelikopter. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio liggen twee van de vier wagons van de trein naast de rails. Het gaat om een intercity waarin vijftig tot zestig mensen zaten, zegt NS. Iedereen is uit de trein gehaald. Een deel van de trein kwam in het weiland terecht. Het middelste gedeelte ligt op het spoor en een deel op zijn kant. Het deel dat nog op het spoor staat is zwaar gehavend. Bij het ongeval was ook een goederentrein betrokken. Deze trein vervoerde geen gevaarlijke stoffen.

Ongeluk

Volgens een woordvoerder van de spoorwegen was de trein op weg van Leiden naar Den Haag toen hij rond 03.25 uur op een kleine bouwkraan botste. In een wagon brak brand uit die snel kon worden geblust.
Op de plek van het ongeval werden vannacht onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Twee van de vier sporen waren in verband daarmee buiten gebruik, over de andere twee sporen konden - conform veiligheidsvoorschriften - wel treinen rijden. Er wordt onderzocht waardoor zowel de nachttrein als de goederentrein in botsing zijn gekomen met een kraan op het spoor. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) en de politie. En ook ProRail voert een eigen onderzoek uit.

Onderhoud

De kraan die betrokken was bij het ongeluk was van bouwbedrijf BAM, bevestigt een woordvoerder van dat bedrijf. Er werd gepland regulier onderhoud gepleegd aan het spoor bij Voorschoten. De kraan stond op wielen, op een spoor dat niet in gebruik zou zijn. Hoe het ongeluk toch heeft kunnen gebeuren, weet ook BAM nog niet. 'Er moet nog van alles worden onderzocht.' Dat bevestigt ProRail-topman John Voppen. Ook over de toestand van de kraanbestuurder kan hij nog niets zeggen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen zegt dat de beelden laten zien hoe groot de omvang is. 'Mijn gedachten zijn ook bij de spoor- en treinmedewerkers die tijdens hun werk dit verschrikkelijke ongeluk hebben meegemaakt. Ik wens hen heel veel sterkte.'

Bron: NOSProRail en AD
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.