Toetsen RI&E staat onder druk

Op 16 maart 2022 maakte de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) officieel bekend dat het certificatieschema voor arbokerndeskundigen (arbeidshygiënist, hogere veiligheidskundige en arbeids- en organisatiedeskundige: 'AKD'ers') zou worden aangepast per 1 juli 2022, met een overgangsregeling voor de kerndeskundigen die op dat moment reeds over een geldig persoonscertificaat beschikten. Dat zou geldig blijven tot de oorspronkelijke geldigheidsdatum, maar uiterlijk tot 1 januari 2025. Echter: er is een tekort aan AKD'ers ontstaan waardoor de toetsing van RI&E's onder druk komt te staan.

Overgangsregeling AKD verlengd tot 01-07-2027

Die uiterste datum van 1 januari 2025 is daarom veranderd in 1 juli 2027, wat door SZW op 13 september al bekend is gemaakt. Kerndeskundigen 'oude stijl' die nog op de valreep hun persoonscertificaat hebben behaald of verlengd mogen dus nog even voort. Deze groep dunt uiteraard uit naarmate de tijd verstrijkt omdat hun oude certificaten vijf jaar geldig zijn.

Weinig animo

De aanwas van 'nieuwe' gecertificeerden blijft achter bij de verwachtingen en de noodzaak, zo hebben SZW en certificerende instelling Hobéon SKO gesignaleerd. Er zijn veel te weinig kerndeskundigen die zich hebben laten hercertificeren volgens de nieuwe eisen, waardoor de toetsing van RI&E's dreigt vast te lopen. In de markt is dat zichtbaar door langere wachttijden voor het toetsen van RI&E's en soms onrealistisch hoge tarieven.

Oorzaken

Het nieuwe certificatieschema en de forse gevolgen (zoals een veel arbeidsintensievere en kostbaardere toetsing door meerdere arbokerndeskundigen, iets wat formeel eigenlijk al zo was maar waar niet op werd gehandhaafd) veroorzaakte flinke ophef binnen de betreffende beroepsgroepen, inclusief de bedrijfsartsen, die ook RI&E's mochten toetsen, zonder dat er voor deze groep kerndeskundigen aanvullende opleidings- of certificeringseisen werden gesteld. Veel bestaande gecertificeerde AKD'ers wachtten nog af, zagen op tegen de opleidingskosten of vermoedden dat de certificeringsregeling, de examenplannen en zelfs de wettelijke RI&E-verplichting wederom zou worden herzien.

Kleine wijzigingen binnenkort in de Staatscourant

Belanghebbenden dringen steevast aan op vroege aankondiging van wijzigingen. Uitvoerende organisaties hebben zelf te maken met een wispelturige politiek en met uitgebreid overleg over de praktische invulling, dat weer grote gevolgen kan hebben voor de procedures en regels.

Marcel Wilders, programmaleider certificatie bij SZW, verstrekte deze week via LinkedIn wat feiten. Hij vermeldde onder andere dat er overleg gaande is tussen SZW en de beroepsverenigingen over mogelijke schema-aanpassingen en een eenvoudigere examenprocedure. Werkgevers zien graag een overzichtelijke RI&E-toetsing door één AKD. Verder meldt Wilders dat in de schemawijziging nog wat kleine technische aanpassingen zijn doorgevoerd. De nieuwe versie van het certificatieschema treedt op 1 januari 2025 in werking en zal in de komende twee weken in de Staatscourant worden gepubliceerd.

Zie ook: eerder nieuws op DVK en algemene informatie van de NLA
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.