Terugplaatsen jukken stuw Grave gestart

Rijkswaterstaat is gestart met het terugplaatsen van de 5 jukken en 15 schuiven in stuw Grave. Eerst worden de eerste jukken aan de stuwbrug gemonteerd, daarna de andere jukken en dan de schuiven. Naar verwachting is stuw Grave in juli 2017 volledig hersteld en operationeel.

Na de aanvaring van stuw Grave op 29 december 2016 waren 5 jukken beschadigd. Daarvan konden er 3 gerepareerd worden, 2 jukken moesten volledig opnieuw worden gemaakt. De jukken van een stuw vormen het raamwerk (of frame) waar de schuiven tegenaan worden geplaatst om het waterpeil op een constant niveau te houden. Het aantal geplaatste schuiven in de stuw, ook wel schotten genoemd, bepaalt de waterdoorlaatbaarheid. Aan een juk zijn 3 schuiven bevestigd.

Droogzetkuip
Voorafgaand aan het monteren van de jukken zijn er in de afgelopen weken inspecties uitgevoerd aan de betonconstructie onder water. Hiervoor is een droogzetkuip ingezet waarmee de constructie in fases voor een deel werd drooggezet. De steunberen op de bodem van de stuw zijn daarbij nauwkeurig geïnspecteerd en getest. Steunberen zijn aanslagnokken van gietstaal, gegoten in beton, waarmee de jukken onder water in positie gehouden worden. Uit de testen bleek dat vervanging van de steunberen niet nodig was.

Testfase
Als alle nieuwe en gerepareerde onderdelen van de stuw bevestigd zijn, volgt eerst nog een testperiode om te controleren of alles goed gemonteerd is en of de aansturing van de stuw weer goed functioneert. Als dat het geval is, kan de tijdelijke breuksteendam afgebroken worden en is de stuw weer volledig operationeel.

Lees ook:
Internetdossier Grave Rijkswaterstaat
Dossier Grave

Bron: Rijkswaterstaat
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.