Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19 operationeel

Vanaf 1 september is het 'Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19' operationeel. LOT-C heeft dit platform in opdracht van het kabinet ingericht ter voorkoming van verspreiding van COVID-19 onder arbeidsmigranten. Het platform is een samenwerking tussen de veiligheidsregio’s, de Inspectie SZW, de NVWA, het RIVM en de GGD.

Het platform kijkt naar de woon-, werk- en vervoersomstandigheden van arbeidsmigranten, geeft een operationeel landelijk beeld, gaat preventieve bedrijfsbezoeken afleggen, zal repressief optreden bij brandhaarden en faciliteert bij de grensoverschrijdende samenwerking op dit thema.

Klachten of signalen over de veiligheid in relatie tot het Corona-virus en arbeidsomstandigheden kunnen gemeld worden aan de Inspectie SZW, ook anoniem of via 0800-5151.

Hieronder de toelichting op de site van de ISZW.
'Heeft u in verband met het coronavirus klachten of signalen over de veiligheid van uw werkplek of de omstandigheden waarin u moet werken? Of ziet u fraude met corona gerelateerde subsidies of regelingen? Meld het dan aan de Inspectie SZW.

Met het invullen van het speciale meldformulier kunnen klachten of signalen over risico's van corona op de werkplek zo goed mogelijk in behandeling worden genomen. Ook fraude op het gebied van corona kunt u zo melden. Als Inspectie SZW kunnen we helaas niet alles onderzoeken. Uw melding wordt onderzocht als het onderwerp te maken heeft met wet- en regelgeving op het gebied van gezond, veilig en eerlijk werk en er genoeg informatie is om onderzoek te doen. Als we uw melding niet in onderzoek kunnen nemen dan is uw informatie toch belangrijk voor ons. We gebruiken die informatie dan om een goed totaalbeeld te krijgen van de problemen die er spelen rond corona op de werkplek.

Als u het formulier heeft ingediend, dan ontvangt u zo spoedig mogelijk een reactie van ons of neemt een van onze medewerkers contact met u op voor aanvullende vragen.'

Daarnaast heeft elke veiligheidsregio een contactpersoon 'Arbeidsmigranten en COVID-19'. Misstanden die verdere verspreiding van het virus in de hand kunnen werken, kunnen ook bij hen gemeld worden.

Voor vragen over de risico’s van corona op of voor uw werk is een speciaal contactformulier beschikbaar.
Voor klachten of signalen die geen relatie hebben met corona kun je gebruik maken van een van de andere meldformulieren.

Bronnen: Marc Kuipers op LinkedIn en ISZW
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.