Rederij beperkt aansprakelijk voor schade na aanvaring stuw bij Grave

De Duitse rederij Gefo GmbH is slechts beperkt aansprakelijk voor de schade die ontstond nadat een benzeentanker van de rederij op 29 december tegen een stuw bij Grave voer. Dat heeft de Maritieme Kamer van de rechtbank Rotterdam woensdag bepaald.

De rederij verzocht bij de rechtbank om een zogenoemd fonds beperkte aansprakelijkheid, dat door de rechter werd toegekend. Daarin wordt een bedrag van omgerekend 915.000 euro gestort op een internationale bankrekening. Het geld wordt vervolgens door een zogeheten onafhankelijke vereffenaar verdeeld onder de personen en instanties die zeggen schade te hebben geleden na de aanvaring.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam hebben zich inmiddels 98 partijen gemeld, maar dit aantal kan nog oplopen. Onder hen zijn voornamelijk bedrijven, maar ook woonbooteigenaren en Rijkswaterstaat.

Op een later moment wordt bepaald hoeveel geld aan welke partijen wordt toegekend. Waarschijnlijk is echter dat het totale schadebedrag dat wordt geëist hoger uitvalt dan de 915.000 euro die de rederij nu moet vergoeden. Het ministerie van Infrastructuur meldde in februari dat de schade die ontstond nadat de Slowaakse schipper met de binnenvaarttanker van Gefo GmbH tegen de stuw voer, in de tientallen miljoenen loopt.
Schade

Als gevolg van de aanvaring raakte drie van de vijf jukken van de stuw beschadigd, waardoor het waterpeil op de Maas en het Maas-Waalkanaal zakte. Woonboten in het kanaal kwamen scheef te liggen en bewoners moesten hun woningen verlaten.

Ook konden bedrijven langs de Waal niet worden bevoorraad en moest het scheepvaart verkeer omvaren, omdat de waterweg te ondiep was voor binnenvaartschepen. Brancheorganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer schatte de schade voor binnenvaartschippers op 300.000 euro per dag.

Rijkswaterstaat legde eind januari een tijdelijke dam aan in de Maas om het waterpeil weer te laten stijgen, waardoor het scheepvaartverkeer weer opgang kwam. De reparatie van de stuw duurt nog enkele maanden. Rijkswaterstaat is deze week begonnen met de reparatie van een stuk oever dat werd weggeslagen nadat de nooddam was aangelegd.

Bron: NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.