Reacties op Miljoenennota 2021

Het zal niemand ontgaan zijn dat het gisteren, 21 september 2021, Prinsjesdag was. De koning las de Troonrede voor en de minister van Financiën bood de Miljoenennota en Rijksbegroting 2022 aan de Tweede Kamer aan. Daarin stonden minder concrete plannen dan in andere jaren omdat het kabinet demissionair is. Reacties waren er, als elk jaar, wél. Hieronder ons jaarlijks overzicht.


FNV: Investeren in mensen en herstel van de samenleving ontbreken in troonrede

‘Het economisch herstel verloopt voorspoedig, maar voor te veel mensen is er nog geen zicht op zeker werk met een fatsoenlijke beloning en zeggenschap. Er klonk een bedankje voor al die mensen in cruciale beroepen, maar geen keihard noodzakelijke verbetering van hun arbeidsvoorwaarden en verlaging van de onhoudbare werkdruk,’ zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga in een reactie op de Troonrede.

CNV: Miljoenennota legt effect trage kabinetsformatie bloot

De miljoenennota legt pijnlijk bloot wat het effect is van deze trage kabinetsformatie. De beleidsarme nota biedt nauwelijks oplossingen voor de urgente problemen waar Nederland mee kampt.
Dat is de reactie van het CNV op Prinsjesdag en de miljoenennota. Het CNV roept de Tweede Kamer op om snel een aantal urgente arbeidsmarktknelpunten te agenderen voor 2022. ‘Anders wordt ook 2022 weer een verloren jaar voor werkend Nederland,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Metaalunie: Hoogste prioriteit voor coherent industriebeleid

Koninklijke Metaalunie positief over verduurzamingsinvesteringen in reactie op Prinsjesdag
In een eerste reactie is Koninklijke Metaalunie positief over de economische cijfers die het demissionaire kabinet tijdens Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor mkb-maakbedrijven. Ook is Metaalunie content met het feit dat het demissionaire kabinet nu al ruim € 6 miljard reserveert voor duurzame investeringen. Veel nieuw beleid en daaraan gekoppelde uitgaven worden helaas overgelaten aan een nieuw kabinet. 'De politiek moet daarom nu echt vaart maken met de formatie. Een nieuw kabinet moet sowieso werken aan versnelling van de klimaatplannen, aan een steviger innovatiebeleid voor het mkb en aan een grotere instroom van technische vakmensen', zegt Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie.

Ondernemersorganisaties (o.a. VNO-NCW en MKB Nederland): ‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

‘Het allerbelangrijkste is dat er nu snel een stabiel kabinet komt’. Dat zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland op Prinsjesdag. ‘Hoewel het kabinet in de Miljoenennota enkele goede eerste stappen zet om meer te investeren in bijvoorbeeld klimaat en wonen staat het meeste beleid vrijwel stil. We kunnen ons dit niet permitteren gelet op de grote vraagstukken waar ons land voor staat,’ aldus de ondernemersorganisaties.

LTO Nederland vindt daarnaast ook dat 'urgentie en oplossingen ontbreken' in de Miljoenennota

De Miljoenennota biedt onvoldoende perspectief om de uitdagingen in de land- en tuinbouw daadwerkelijk aan te pakken. De begroting van het demissionaire kabinet mist urgentie. LTO Nederland draagt concrete oplossingen voor de vijf grootste opgaven aan, die alsnog – door een demissionair of nieuw kabinet – moeten worden begroot voor 2022.
'We missen een gevoel van urgentie in deze Miljoenennota. De agrarische inkomens staan onder druk en de onzekerheid onder boeren en tuinders is groot. Er komen veel eisen terecht op het boerenerf: stikstof, klimaat en waterkwaliteit. Het wordt steeds moeilijker om werknemers te vinden en te huisvesten. Ons vakmanschap bij dier- en plantgezondheid wordt bekneld. Daar hebben onze ondernemers oplossingen voor. Maar Den Haag blijft achter,' aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

VNCI: doorpakken klimaatbeleid verstandig, maatwerk voor chemie nodig

Terwijl er nog weinig schot zit in de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord, komt het huidige kabinet toch met maatregelen op het gebied van klimaat en energie. De regering trek vele miljoenen euro’s extra uit voor het klimaat.
VNCI-voorzitter Bernard Wientjes: 'Ik ben verheugd dat het kabinet doorpakt met het klimaatbeleid. In de begroting zien we een versteviging van de eerder door het kabinet ingezette koers. De ambitieuze koers van Europa met het Fit for 55 pakket helpt daarbij. We zijn positief dat het kabinet - ondanks de demissionaire status - het huidige beleid niet alleen voortzet maar ook versnelt. De focus van de investeringen van het kabinet ligt op infrastructuur, zoals pijpleidingen voor waterstof en CO2 en verzwaring van het electriciteitsnet. Dit als antwoord op de toezegging van de chemische industrie om de grote investeringen te realiseren, die leiden tot een CO2-neutrale productie in 2050. Het is ook verheugend dat het kabinet erkent dat maatwerk in subsidies noodzakelijk is om innovatieve doorbraken in nieuwe technologieën te realiseren.'

Techniek Nederland enthousiast over investering in hybride warmtepompen

Eerder was al bekend geworden dat dit demissionaire kabinet ruim 7 miljard vrij zou maken om de benodigde versnelling aan te kunnen brengen in de nationale klimaatplannen. Het kabinet stelt de komende drie jaar 800 miljoen daarvan beschikbaar voor het versneld verduurzamen van de gebouwde omgeving, hiervan is €288 miljoen beschikbaar voor het plaatsen van (hybride) warmtepompen in huizen en bedrijfspanden die niet eenvoudig aardgasvrij te maken zijn. Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra reageert enthousiast: 'Met deze investering kiest het kabinet volmondig voor de aanpak die we in het voorjaar met onze partners in de ‘coalitie HR hybride’ hebben voorgesteld. We kunnen de komende jaren aan de slag!'.

Bouwend Nederland: Kabinet vermorst onnodig tijd en lost problemen Nederlanders niet op

Het kabinet maakt de juiste analyse van de problemen van ons land. Bouwend Nederland stelt vast dat de maatregelen die vandaag gepresenteerd zijn onvoldoende zijn om de problemen van gewone Nederlanders op te lossen en de eigen ambities van dit kabinet waar te maken. Dat is echt onnodig. Een demissionair kabinet hoeft geen beleidsarme begroting te presenteren. Iedere regering moet namelijk doen wat in het belang van Nederland is. Dat wordt nagelaten.
Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: ‘Ik ben blij dat er nu fors geld vrijgemaakt wordt voor de verduurzaming en de isolatie van woningen en gebouwen. Hier pleit Bouwend Nederland al jaren voor. Ik hoop wel dat er naast geld voor isolatie en energie infrastructuur ook geld wordt vrij gemaakt voor klimaatadaptieve maatregelen. De watersnood in Limburg toont het belang hiervan zonneklaar aan.’
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.