Publicatie jaarverslag 2020 OvV

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het jaarverslag 2020 gepubliceerd.

In dit jaarverslag wordt stilgestaan bij de veranderende omstandigheden die 2020 met zich meebracht. Ondanks dat er massaal vanuit huis is gewerkt, er minder ongevalslocaties bezocht konden worden en betrokkenen niet altijd ter plekke konden worden geïnterviewd, werden er 123 onderzoeken afgerond in 2020. De onderzoeken gaan over een breed scala aan veiligheidsvraagstukken, waaronder de olielekkage in de haven van Rotterdam, de lessen naar aanleiding van het containerverlies van de MSC ZOE en de instorting van het tribunedak van het AZ-stadion. Naast de onderzoeken die in 2020 zijn gestart en afgerond wordt ook ingegaan op het sociaal en financieel jaarverslag van de Onderzoeksraad.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem geeft in zijn beschouwing weer hoe een verzoek van het Kabinet uiteindelijk heeft geleid tot het lopende onderzoek naar de Corona-crisisaanpak. Ook wordt weergegeven wat wel en ook wat geen onderdeel uitmaakt van het onderzoek. Het streven is om het het eerste deelonderzoek in 2021 af te ronden.
Dijsselbloem hoopt dat de Tweede Kamer met een eigen parlementaire enquête wacht tot na zijn onderzoek. 'Dan kan het parlement nog eventuele vervolgvragen stellen.' Hij hoopt hoe dan ook dat de enquête een constructief karakter krijgt. 'Laat het geen onderdeel zijn van de afrekencultuur, maar van lerende politiek.'

Ten slotte is er in dit jaarverslag aandacht voor bestuurlijke analyses, trends en onderwerpen waarmee de veiligheidswinst nog meer kan worden vergroot. Zo vraagt de Raad middels dit jaarverslag nogmaals aandacht voor aanbevelingen die niet of nauwelijks zijn opgevolgd, onder andere uit het onderzoek naar de aardbevingsrisico’s in Groningen en het onderzoek naar de veiligheid op het industriecomplex Chemelot. Deze onderwerpen zijn nog altijd actueel.

Lees het complete OvV Jaarverslag 2020

Bronnen: OvV en NRC

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.