Platformeconomie: meer kansen, maar ook meer risico

Een deel van de online platformen voor werk schiet tekort op het gebied van eerlijk inkomen, veilig werk en sociale bescherming. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) maandag in een onderzoek naar de platformeconomie.

De laatste jaren zijn er steeds meer platformen gekomen waarop diensten worden gevraagd en aangeboden. Het gaat dan om websites of apps waar werkenden zoeken naar opdrachten, bijvoorbeeld vervoersdienst Uber of Werkspot, voor klussen in huis.
De SER komt in haar onderzoek met diverse bevindingen. Zo heeft het gekeken naar wat het noemt 'decent work': is er sprake van een eerlijk inkomen, mogelijkheid tot scholing, genoeg inspraak, veilig werk en aanspraak op sociale bescherming? Volgens de SER is dat zeker niet bij alle platformen het geval.

Eerlijk inkomen, veilig werk

Decent work houdt in dat mensen een eerlijk inkomen verdienen en aanspraak kunnen maken op bescherming, scholing, inspraak en veilig werk. Platformwerkers die op locatie werken, zoals schoonmakers, chauffeurs en maaltijdbezorgers, hebben vaak weinig zekerheden, lage verdiensten en geen recht op sociale zekerheid zoals WW. Voor online platformwerk zijn de vergoedingen vaak nog lager, door het grotere aanbod aan werk en de concurrentie van platformwerkers uit lage-lonenlanden. Werkplatforms gebruiken daarnaast vaak algoritmen om het werk te verdelen en sturen, wat de autonomie en privacy van platformwerkers kan aantasten. Om dit te verbeteren moeten de Nederlandse en Europese wetgeving beter op elkaar aansluiten.
Ook wijst de raad erop dat de arbeidsrelatie van platformwerkers onduidelijk is. 'De meeste werkplatformen zetten de werkers in als zzp'ers, maar het is de vraag of dat altijd terecht is.' Het is echter wel van belang dat hier snel een besluit over wordt genomen, vindt de SER, omdat het mede bepalend is of een cao en andere werknemersrechten ook gelden voor deze werkers.

Toch is de raad niet alleen kritisch over de opkomst van platformen; het biedt ook kansen. 'Mensen komen relatief makkelijk aan werk via een platform, consumenten krijgen meer keuze en service en bedrijven kunnen meer omzet maken.'

Lees ook:
Hoe werkt de platformeconomie?
Meting kluseconomie

Bron: SER en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.