OvV publiceert rapport Omgeslagen trekpont Zuidland

Een duidelijke gebruiksinstructie bij een trekpont over hoe de trekpont te bedienen, is noodzakelijk voor een veilig gebruik. Bij elke trekpont moet duidelijk zijn wat het aantal mensen en gewicht is dat veilig op een trekpont kan. Het ontwerp en de maat van trekponten moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de maximale toegestane belasting ervan. Beheerders van trekponten moeten bovendien goed inzicht hebben in de conditie van de trekponten die zij beheren. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na onderzoek van een voorval waarbij een trekpont omsloeg en twee personen zwaargewond raakten.

In natuurgebied Beningerslikken nabij het dorp Zuidland in de provincie Zuid-Holland sloeg op zaterdag 25 februari 2023 omstreeks 9.30 uur een voetgangerstrekpont plots om. Op dat moment stonden er circa 18 mensen op de trekpont die allen in het water terecht kwamen. Uit onderzoek bleek dat de trekpont was ontworpen voor een veilig gebruik door 5 personen. De stabiliteit van de trekpont tijdens het voorval was al verslechterd ten opzichte van het ontwerp. Twee personen zijn door het voorval zwaargewond geraakt.

Lees het complete rapport Omgeslagen trekpont Zuidland

Onderhoud

Problemen met een trekpont worden nu alleen opgepakt en opgelost wanneer gebruikers dit melden of als medewerkers van Natuurmonumenten deze constateren. De Onderzoeksraad geeft als les om een vast onderhoudsschema voor trekponten op te stellen voor regelmatig onderhoud. Zo krijgt Natuurmonumenten tijdig inzicht in afwijkingen van een pont.

Ontwerp 

Het aantal mensen op de trekpont had gevolgen voor de stabiliteit van de pont. De Onderzoeksraad heeft een specialistisch bureau opdracht gegeven de stabiliteit van de pont te berekenen. De trekpont, ontworpen voor een belasting van 5 personen, kon inderdaad worden belast met dit aantal personen. De stabiliteit was door de staat van de pont tijdens het voorval al minder. Ook stelt de Onderzoeksraad vast dat het platte ontwerp, als het zwaartepunt verschuift, snel instabiel wordt.

Bron: OvV
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.