OvV: Controle op voedselveiligheid schiet tekort

De ontdekking van fipronil in eieren, in de zomer van 2017, leidde tot veel onrust in Nederland. Dit was niet het eerste voorval waarbij het voedselveiligheidssysteem in Nederland tekortkomingen toonde. Ondanks ontwikkelingen en trends die het lastiger maken om de voedselveiligheid te garanderen, moet de consument er op kunnen vertrouwen dat het voedsel op zijn bord veilig is. Reden voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid om een aantal praktijkvoorbeelden te onderzoeken die duidelijk maken welke knelpunten zich voordoen in het Nederlandse voedselveiligheidssysteem.

De manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in Nederland schiet tekort, constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) donderdag in een verschenen rapport. Er is geen gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen. Risico’s worden daarom niet altijd goed in beeld gebracht of te laat ontdekt, met als gevolg dat mensen onnodig ziek worden.
Volgens de onderzoekers richt de voedselsector zich vooral op bekende risico’s die zich in het verleden hebben voorgedaan. 'Door veranderende omstandigheden kunnen voedselveiligheidsrisico’s zich echter in een andere hoedanigheid voordoen of in ernst toenemen', stelt de raad.

De onderzoekers constateren ook dat in de Verenigde Staten groenten en fruit als belangrijkste oorzaak worden gezien van voedselinfecties, terwijl in Nederland dit risico juist heel laag wordt ingeschat. 'Het opmerkelijke is dat geen onderzoek is gedaan naar dit verschil en dat niet bekend is wie het dichtste bij de waarheid zit.'

Voedselincidenten
De Onderzoeksraad wijst erop dat Nederland de afgelopen jaren meerdere malen is opgeschrikt door incidenten met voedsel, waaronder salmonella in gerookte zalm, fraude met paardenvlees, bestrijdingsmiddel fipronil in eieren en Q-koorts. Volgens de organisatie is een "steviger" veiligheidssysteem noodzakelijk om opkomende risico’s vooraf goed te kunnen inschatten en tijdig te kunnen ingrijpen.
'Wanneer incidenten zich voordoen, is het van belang dat signalen sneller en beter worden herkend en opgepakt', zegt de OvV. Binnen de huidige werkwijze is de signalering en beoordeling van opkomende risico’s volgens de raad versnipperd.

Zie ook
de video Opkomende voedselveiligheidsrisico's
het Rapport Opkomende voedselveiligheidsrisico's
en de bijlage met reacties op het conceptrapport
en ons Dossier Fipronil

Bronnen: OvV en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.