Oproep SER: 'Bescherm je medewerkers'

Waar gewerkt wordt, zijn arbeidsrisico’s. Als je weet welke arbeidsrisico’s er in je bedrijf zijn en hoe je deze kunt oplossen, helpt dat ongevallen, ziekte en uitval te voorkomen. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) breng je deze risico’s in kaart. En in een bijbehorend plan van aanpak staat hoe je die risico’s vermindert of voorkomt. De SER publiceert een overzicht voor ondernemers om tot een RI&E met plan van aanpak te komen.

Hoe maak je een RI&E?

Er zijn verschillende manieren om een RI&E te maken. Welke het best bij jou past, hangt af van je situatie en voorkeuren. Je kunt je RI&E door een arbodeskundige laten maken. Je kunt ook zelf met je RI&E aan de slag. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden (routes):
Route 1: Branche RI&E
Je maakt gebruik van een branche RI&E-instrument. Dit is, als je lid bent van een branchevereniging, meestal gratis. Een branche-RI&E hoef je niet te laten toetsen door een arbodeskundige.
Route 2: Je maakt gebruik van de online RI&E-applicatie
Je maakt zelf een RI&E met de applicatie ‘Route naar RI&E’ als startpunt. Met behulp van diverse checklists loop je na welke risico’s er binnen je bedrijf aanwezig zijn, aan welke eisen uit de Arbowet je al voldoet en wanneer je welke maatregelen treft.
Route 3: Je laat het over aan een arbodeskundige
Je kunt ervoor kiezen om je RI&E door een arbodeskundige te laten opstellen. Iemand met kennis van arbeidsomstandigheden, zoals bijvoorbeeld een veiligheidskundige, arbeidshygiënist of een arbeids- en organisatiedeskundige. Je bent hierdoor zelf minder tijd kwijt aan het opstellen van de RI&E. Zo’n dienst kost geld en doordat je de RI&E uitbesteedt ben je zelf minder betrokken bij het maken van het Plan van Aanpak.
Route 4: Zelf je RI&E maken zonder hulpmiddelen
Je kunt ook zelf je RI&E maken. De eerste stap is om samen met je medewerkers, bijvoorbeeld een preventiemedewerker of personeelsvertegenwoordiging, een lijst te maken van de risico’s binnen je bedrijf. Na afronding van je RI&E moet je deze laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige. Heb je minder dan 25 medewerkers in dienst én maak je gebruik van een erkend RI&E-instrument, dan is toetsing niet verplicht. Een erkend instrument heeft een icoontje met RI&E en een groene vink.

Bron: SER
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.