Opleiding steigerbouwers failliet

Het opleidingsbedrijf van de Vereniging voor Steigerbouwers (VSB) is failliet. “Er was geen houden meer aan”, zegt Gijs Buijs, voorzitter van de sectie steigerbouw, van de VSB tegen Cobouw. Op 12 december jl. heeft de rechtbank Rotterdam de Stichting Samenwerkingsverband Opleidingen Steigerbouw in staat van faillissement verklaard.

Zomaar vijftig, zestig leerlingen in opleiding. Permanent. Die tijd ligt al ver achter opleidingsbedrijf VSB, zegt Buijs. En dat is best opmerkelijk omdat het hebben van een steigerbouwcertificaat sinds 2018 verplicht is.

“De wereld verandert”, licht de voorzitter van de VSB toe. “Vroeger had bijna iedereen een vaste baan, nu is bijna elke steigerbouwer zzp’er of komt hij via een uitzendbureau uit het buitenland.” Niet dat zij niet aan de Nederlandse verplichtingen moeten voldoen. “Maar de meesten kiezen voor kortere, modulaire opleidingen. Ons opleidingsbedrijf verzorgde echter alleen de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) van twee jaar. De animo daarvoor neemt al jaren af. En met tussen de vijf en tien cursisten kun je geen opleidingsbedrijf draaiende houden.”
De donkere wolken waren er al een tijdje, zag Buijs. Hoe anders was dat twaalf jaar geleden, toen ‘nog echt betrokken’ directeuren van mkb-bedrijven hele opleidingen volstouwden als het moest en het opleidingsbedrijf zelf nog leerlingen op de payroll had staan.

Subsidiegeld

“Die zonden wij dan uit naar de bedrijven. Maar het kwam steeds vaker voor dat we tijdens een stevige winter twintig steigerbouwers thuis op de bank hadden zitten. Dat konden we op een gegeven moment niet meer bolwerken. Daarna kwam de crisis er nog overheen.”
Drie jaar geleden leek de redding even nabij. Het sectorplan opleiding en instroom voor de steigerbouwbranche, bracht subsidiegeld in het ‘laatje’. “Met dat geld konden we onze mensen aan het werk houden, is onder meer de Stichting veilig werken op hoogte opgezet en zijn er 250 medewerkers opgeleid.”
Goed nieuws, maar het bleek uitstel van executie. Voor het voortbestaan van het Opleidingsbedrijf was het niet genoeg. De subsidie viel in 2019 weg, interesse in de BBL was er nog altijd nauwelijks.

Onvermijdelijk bankroet

“We trekken de stekker er op een nette manier uit”, bedacht het bestuur begin dit jaar. “Laten we een regeling treffen met de twee vaste medewerkers.” Die missie mislukte, waarmee een faillissement onvermijdelijk werd, aldus Buijs.
De voormalige directeur van Opleidingsbedrijf VSB, Marcel Koerts, wil inhoudelijk niet reageren. “Dat lijkt me onverstandig.”
Buijs vindt het “doodzonde” dat het zo is gelopen. “Een faillissement was niet onze bedoeling. Dit is gewoon vervelend. Of de kwaliteit van steigerbouwers hiermee een deuk oploopt? Elke vakopleiding die wegvalt, is een verlies.”
Tijden veranderen, mijmert hij nog één keer. “Alle bedrijfstakken vissen in dezelfde vijver, dat maakt het er niet makkelijker op. Waarom vrijwel niemand steigerbouwer wil worden? Het moet je liggen, hele dagen buiten, in weer en wind. Sommigen vinden het heerlijk, maar ondanks de eerlijke boterham die je eraan kunt overhouden, is het vak al jaren niet populair meer.”
Spijtig, maar geen tranen. “Het is niet zo dat ik de hele dag met een zakdoek rondloop”, besluit Buijs. “Het is gewoon jammer. Maar nogmaals. Met een handjevol leerlingen was er geen houden meer aan.”

Meer ontwikkelingen
Op de website van de VSB staan meer ontwikkelingen. Zo ondersteunt Savantis per 2020 de Stichting Veilig Werken op Hoogte (SVWOH). "Op 11 december 2019 tekenden Hans Crombeen, voorzitter van het bestuur van SVWOH en Ronald van Driel, directeur van Savantis, hiervoor een samenwerkingsovereenkomst." En is de al 20 jaar voor de VSB actieve branchemanager Peter Hecker per 1 december opgevolgd door Gerard Westenbroek. Hecker stapt over naar de VOMI en World Class Maintenance.

Bronnen: Cobouw, VSB en Faillisementen.com
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.